β-χοριακή γοναδοτροπίνη

Η Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη ή β-χοριακή είναι ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δημιουργείται από κύτταρα που σχηματίζονται στην  τροφοβλάστη, που τροφοδοτεί  το γονιμοποιημένο ωάριο που με την μορφή πλέον της βλαστοκύστης  εμφυτεύεται στο ενδομήτριο.

Τα επίπεδα της ορμόνης μπορούν αρχικά να ανιχνευθούν:

-με εξέταση αίματος περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη 

-με εξέταση ούρων περίπου 11-14 ημέρες μετά τη σύλληψη.

 

Συνήθως, τα επίπεδα της β-χοριακής διπλασιάζονται κάθε 48 έως 72 ώρες. Το επίπεδό της θα φτάσει στο αποκορύφωμά του στις πρώτες 8-11 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια θα μειωθεί μέχρι να εξαντληθεί για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να υπάρχει προσοχή στη χρήση των υπερβολικών αριθμών της β-χοριακής. Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα β-χοριακής, αλλά να έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιέστατο μωρό.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης με ένα κολπικό υπερηχογράφημα μετά από 5 – 6 εβδομάδες κύησης είναι πολύ πιο ακριβή και αξιόπιστα για την αξιολόγηση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης σε σχέση με την μέτρηση των μονάδων της β-χοριακής.

Ένα επίπεδο τιμών  β-χοριακής  μικρότερο από 5 mIU/mL θεωρείται αρνητικό για την εγκυμοσύνη και ο,τιδήποτε άνω των 25 mIU/mL θεωρείται θετικό για την παρουσία εγκυμοσύνης.

Ένα επίπεδο τιμών β-χοριακής μεταξύ 6 και 24 mIU/mL θεωρείται «γκρίζα περιοχή» και πιθανότατα θα χρειαστεί επανέλεγχος για να διαπιστώσετε αν τα επίπεδα σας αυξάνονται και επιβεβαιώνουν ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Ένα κολπικό υπερηχογράφημα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τουλάχιστον τον σάκο κύησης μόλις τα επίπεδα της β-χοριακής φτάσουν μεταξύ 1.000-2.000 mIU/mL.

 

Ένα χαμηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να υποδεικνύει:

  • Εσφαλμένο υπολογισμό χρονολόγησης κύησης

  • Πιθανή αποβολή ή παλίνδρομη κύηση

  • Έκτοπη κύηση (εξωμήτριο κλπ.)

     

Ένα υψηλό επίπεδο β-χοριακής μπορεί να υποδεικνύει:

  • Εσφαλμένο υπολογισμό χρονολόγησης κύησης με βάση την περίοδο

  • Μήλη κύηση

  • Πολύδυμη κύηση (δίδυμα κλπ)

 

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να αναμένουν ότι τα επίπεδα της ορμόνης θα επανέλθουν σε επίπεδα εκτός εγκυμοσύνης, περίπου 4-6 εβδομάδες μετά την απώλεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η απώλεια (αυθόρμητη αποβολή, διαδικασία D & C, αποβολή, φυσική αποβολή) και πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα κατά τη στιγμή της απώλειας.

Τα εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν λανθασμένη θετική διάγνωση, όπως:

-Oρισμένοι τύποι καρκίνου

-Mια πρόωρη αποβολή

-Ορισμένα αντισώματα

-Τα φάρμακα που περιέχουν β-χοριακή και χρησιμοποιούνται συχνά σε θεραπείες γονιμότητας

Πηγές

https://www.tzeferakos.gr/2017/09/07/v-choriaki-ti-einai-kai-ti-simainei/

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.