Βρογχοσυστολή μετά από άσκηση.

Η συστολή των βρογχικών λείων μυών που περιορίζουν τον βρογχικό αυλό λέγεται βρογχοσυστολή.

Η βρογχοσυστολή, που προκαλείται από άσκηση, αποτελεί ένδειξη πλημμελούς ελέγχου του άσθματος.

Μπορεί να συμβεί όμως και σε άτομα χωρίς ενδείξεις κλινικού άσθματος, όπως σε παιδιά, αθλητές, με ατοπία ή ρινίτιδα, και μετά από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ο υπεραερισμός, ιδιαίτερα από κρύο και ξηρό αέρα, προκαλεί απώλεια νερού και αυξημένη ωσμωτικότητα των αεραγωγών, με αποτέλεσμα την καταστροφή των επιθηλίων και την απελευθέρωση διαφόρων παραγόντων φλεγμονής.

Η βρογχοσυστολή μετά από άσκηση χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας, πριν και μετά από μια προτυποποιημένη βρογχική πρόκληση.

Πηγές

Schwartz LB, Delgado L, Craig T, Bonini S, Carlsen KH, Casale TB et al. Exercise-induced hypersensitivity syndromes in recreational and competive athletes: a PRACTALL consensus report (what the general practictiner should know about sports and allergy). Allergy 2008;63:953-961.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.