Βotulinum τοξίνη

H botulinum τοξίνη (BT) ή αλλαντοτοξίνη τύπου Α χρησιμοποιείται συνηθέστερα στις αισθητικές παρεμβάσεις και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου.

Χρησιμοποιείται όμως εδώ και πολλά χρόνια, και σε θεραπείες ατόμων που πάσχουν από ακούσιες μυϊκές διαταραχές, αυχενική δυσκαμψία, στραβισμό, βλεφαρόσπασμο και ημιπροσωπικό σπασμό.

Ο Khalaf Bushara και ο David Park ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την BTX-A για μη μυϊκά προβλήματα, ενώ θεραπεύονταν ασθενείς με ημιφατικό σπασμό στην Αγγλία το 1993, δείχνοντας ότι οι ενέσεις αλλαντικής τοξίνης αναστέλλουν την εφίδρωση και έτσι είναι χρήσιμες στη θεραπεία της υπεριδρωσίας.

Επίσης το 2010, η FDA ενέκρινε ενδομυϊκές ενέσεις αλλαντικής τοξίνης για προφυλακτική θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας.

Η ανάγκη της εφαρμογής της botulinum τοξίνης είναι ανεξάρτητη από την ηλικία, και εξαρτημένη από την δραστηριότητα των μυών.

Αντενδείξεις της θεραπείας μπορεί να ειναι η κύηση και ο θηλασμός, οι λοιµώξεις, φλεγµονές, οι νευροπαθητικές παθήσεις του περιφερικού κινητικού νευρώνα, οι νευρομυικές διαταραχές, ο συνδυασμός με φάρμακα ή και παράγοντες που επιδρούν στην νευροµυϊκή µετάδοση.

Πηγές

Carruthers J, Fagien S, Matarasso S and the Botox Consensus Group. Consensus Recommendations in the use of Botulinum Toxin Type A in facial aesthetics. Plastic and Reconstr. Surg. Supp. 2004; 6(114):1-22.

Benedetto A. Bot. Toxin in Clinical Dermatology. Publ. Taylor and Francis. 2006.

Botulinum toxin and sweating». Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 57 (11): 1437–38. November 1994.

«FDA Approves Botox to Treat Chronic Migraines»WebMD. Ανακτήθηκε στις 12 May 2017.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.