H βιταμίνη Β3 αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Συμμετέχει σε πάνω από 200 λειτουργίες του οργανισμού, καθιστώντας την ένα βασικό στοιχείο του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Αποτελείται από 2 μόρια το νικοτιναμίδιο και το νικοτινικό οξύ, που συχνά αναφέρεται και ως νιασίνη.
Συμβάλλει στο μεταβολισμό μακροθρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή ενέργειας, στην σύνθεση λιπαρών οξέων και ορμονών και στην παραγωγή χοληστερίνης, ακετυλοχολίνης.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β3 είναι η μαγιά μπύρας, το κρέας, τα προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί (φιστίκια και καρύδια) καθώς και ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά προϊόντα. Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα μπορούν έμμεσα να αποτελέσουν καλές πηγές νιασίνης.
Η διατροφή που βασίζεται σε μειωμένη σύνθεση νιασίνης ηπατικά, οδηγεί σε μια πάθηση που ονομάζεται Πελλάγρα.
Ακόμα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό ή χρόνια νοσήματα δυσαπορρόφησης μπορεί να αποκτήσουν έλλειψη νιασίνης.
Οι γλωσσίτιδες, η δερματίτιδα, η ξηροστομία, οι νευρολογικές διαταραχές, οι αλλαγές διάθεσης και το αίσθημα κόπωσης, η ανορεξία, τα γαστρεντερικά προβλήματα, η αρρυθμία και η υπόταση αποτελούν ενδείξεις έλλειψης νιασίνης.