Ασυμπτωματική Μικροβιουρία

Η ασυμπτωματική μικροβιουρία ορίζεται ως η παρουσία σημαντικού αριθμού μικροβίων στα ούρα, (≥105 cfu/ml) σε ασθενείς χωρίς κλινικά συμπτώματα ή σημεία λοίμωξης.

Η συχνότητα εμφάνισής της ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις λειτουργικές ή ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος.

Οι μικροοργανισμοί που απομονώνονται συχνότερα είναι Escherichia coli, Klebsiella, Proteus Enterococcus, Enterobacter, Pseudomonas, Serratia και η Candida.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ασυμπτωματικής μικροβιουρίας βασίζεται στον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο

Ζητείται για την επιβεβαίωση γενική και καλλιέργεια ούρων πριν από την έναρξη θεραπείας µε αντιβιοτικά, ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων, κύστης, υπερηχογράφηµα νεφρών-κύστεως πριν και µετά την ούρηση και ενδοφλέβια πυελογραφία για τη διαπίστωση είτε ανατοµικών είτε λειτουργικών ανωµαλιών του ουροποιητικού συστήµατος.

Σε ασυμπτωματικές γυναίκες, δύο διαδοχικές θετικές καλλιέργειες ούρων, με μεσοδιάστημα 24 ωρών χωρίς πυουρία και αριθμό αποικιών ≥105 cfu/ml θέτουν τη διάγνωση, ενώ στους άνδρες μια θετική καλλιέργεια ούρων με ανάπτυξη μικροβίου ≥105 cfu/ml αρκεί για να θέσει τη διάγνωση.

Σε ασθενείς που φέρουν καθετήρα κύστεως για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, η λήψη του δείγματος των ούρων για καλλιέργεια, θα πρέπει απαραίτητα να γίνεται με παρακέντηση του καθετήρα, μετά από σχολαστική αντισηψία του σημείου παρακέντησης και όχι από το στόμιο του καθετήρα.

Πηγές

Gupta K, Hooton TM, Naber KG, Wullt B, Colgan R, Miller LG, Moran GJ, Nicolle LE, Raz R, Schaeffer AJ, Soper DE. International Clinical Practice Guidelines for the Treatment of Acute Uncoplicated Cystitis and Pyelonephritis in Women: A 2010 Update by the Infectious Diseases Society of America and the European Society for Microbiology and Infectious Diseases.

Grabe M, BjerKlund -Johansen TE, Botto H, Cek M, Naber KG, Tenke P, Wagenlehner F. Guidelines on urological infections. Update April 2010. European Urology Society.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.