Aσβεστώσεις ή αποτιτανώσεις μαστού

Οι ασβεστώσεις ή μικροαποτιτανώσεις αποτελούν ένα από τα συχνότερα μαστογραφικά ευρήματα και σχετίζονται συνήθως με καλοήθεις αιτίες. Πρόκειται για εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου στο μαστό, που είναι ορατές στη μαστογραφία σαν μικρά στίγματα.

Σε μικρό ποσοστό ασθενών σχετίζονται με την ανάπτυξη πορογενούς καρκινώματος in situ (DCIS) και λιγότερο συχνά με παρουσία διηθητικού πορογενούς καρκίνου. Σπανιότερα σχετίζονται με λοβιακού τύπου νεοπλασία.

Η πλειονότητα των αποτιτανώσεων αναπτύσσεται εντός των τελικών πόρων ή εντός των βοτρυδίων.

Αιτίες

-Κύστες του μαστού

-Ιναδένωμα – μια στερεή, καλοήθη μάζα πιο συχνή σε νεαρές γυναίκες

-Εκκρίσεις των κυττάρων ή υπολείμματα

-Καρκίνωμα πόρου in situ (DCIS)

-Προηγούμενος τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο στήθος (νέκρωση του λίπους)

-Προηγούμενη θεραπεία ακτινοβολίας για καρκίνο Δέρματος (διά του δέρματος) ή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειακό)ασβεστοποίηση

-Προϊόντα που περιέχουν ραδιοαδιαφανή υλικά ή μέταλλα, όπως αποσμητικά, κρέμες ή σκόνες, μπορεί να μιμούνται αποτιτανώσεις στη μαστογραφία, καθιστώντας πιο δύσκολη την ερμηνεία κατά πόσον οι αποτιτανώσεις οφείλονται σε καλοήθεις ή καρκινικές αλλαγές.

Διαγνωστική προσπέλαση

Η διαγνωστική προσπέλαση των μικροαποτιτανώσεων βασίζεται στην εκτίμηση της μορφολογίας τους, που είναι και το κυριότερο κριτήριο της κατανομής τους και της μεταβολής τους στην πορεία του χρόνου.

Καλοήθεις αποτιτανώσεις

  • Δερματικού τύπου (είναι στρογγυλές)
  • Αγγειακού τύπου (είναι γραμμοειδείς tram track-line)
  • Δυστροφικού τύπου (αναπτύσσονται σε ουλώδη ιστό)
  • Εκκριτικού τύπου (αναπτύσσονται κατά μήκος των πόρων, είναι κυλινδρικές)
  • Λοβιακού τύπου (εντός της τελικής ανατομικής δομής του βοτρυδίου, είναι στρογγυλές, ελλειψοειδείς, ίσως σχηματίζουν ομάδες, μπορεί να είναι διάσπαρτες ή συρρέουσες)
  • Είναι λεπτές, πλειόμορφες, ανομοιογενείς ως προς την πυκνότητά τους και το σχήμα τους.

Το πιο συχνό μαστογραφικό εύρημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη πορογενούς καρκινώματος in situ (DCIS) είναι η παρουσία μικροαποτιτανώσεων σε ασυμπτωματικές γυναίκες.

Χάρη στη διαρκή βελτίωση των διαθέσιμων απεικονιστικών τεχνικών και την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στα προγράμματα προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, σήμερα το DCIS αντιπροσωπεύει το 22%-45% όλων των διαγνωσθέντων καρκίνων του μαστού.

Φαίνεται ότι η μορφολογία των μικροαποτιτανώσεων έχει κάποια σχέση με την εξέλιξη, με τις υψηλής πιθανότητας για κακοήθεια αποτιτανώσεις να χαρακτηρίζουν τα high-grade DCIS, αυτά δηλαδή με υψηλό δυναμικό εξέλιξης σε διηθητική νόσο, και τις ενδιάμεσης πιθανότητας για κακοήθεια, άμορφες, να χαρακτηρίζουν μια εξελικτική διαδικασία από την άτυπη επιθηλιακή υπερπλασία ως τα low-grade DCIS, με χαμηλότερο δυναμικό εξέλιξης σε διηθητική νόσο.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται προσπάθειες συσχέτισης βιολογικών προγνωστικών δεικτών των νεοπλασμάτων με τη μαστογραφική απεικόνιση των μικροαποτιτανώσεών τους, με σκοπό την καλύτερη επιλογή θεραπείας για την κάθε περίπτωση. Το βέβαιο είναι πως, η πρώιμη διάγνωση και η θεραπεία είναι κομβική για την υγεία του ασθενούς.

Πηγές

http://www.ippokratis-hospital.gr/articles/details/?id=36

http://www.cancer-society.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.