Ασβεστιοπενική ραχίτιδα

H ασβεστιοπενική ραχίτιδα οφείλεται σε  ανεπάρκεια και διαταραχές του μεταβολισμού της βιταμίνης D και διαιτητική ανεπάρκεια ασβεστίου.

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών και είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας τους.
Η βιταμίνη D δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό  να χρησιμοποιεί το ασβέστιο.

Αν δεν προσληφθούν ικανές ποσότητες με την τροφή από τη βιταμίνη αυτή ή αν ο οργανισμός δεν μπορεί να την απορροφήσει σωστά, τότε ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται.

Τα οστά είναι εύθραυστα, υπάρχουν οστικές παραμορφώσεις, καθυστέρηση της οστικής ανάπτυξης, παραμορφώσεις των επιφύσεων στα παιδιά, διόγκωση των πλευρικών χόνδρων. Επίσης , μπορεί να συνυπάρχει  μυική υποτονία, μεγάλο κεφάλι, νωθρότητα, προσβολή των οδόντων, νήσσειο βάδισμα, κύρτωση των μακρών οστών, χαλαρότητα των συνδέσμων.

Η διάγνωση της ραχίτιδας γίνεται  από την φυσική εξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο, την οστική βιοψία.

Στην διαιτητική ραχίτιδα τα ευρήματα κατά τον εργαστηριακό έλεγχο είναι η υπασβεστιαιμία,  η υπασβεστιουρία , η αύξηση της αλκαλικής φωσφατάσης ορού, η αύξηση της παραθορμόνης ορού.

Πηγές

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ (ΕΠΙΤΟΜΗ) , Κυριάκος Ψαρράκος, UNIVERSITY STUDIO PRESS, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012.
Φυσιολογία του Ανθρώπου , Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης, UNIVERSITY STUDIO PRESS, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2001.Blair HC, Robinson LJ, Huang CL, Sun L, Friedman PA, Schlesinger PH, Zaidi M. (2011) “Calcium and bone disease”. Biofactors. 37:159-67.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.