Απόστημα Δοντιού

Ως απόστημα ορίζεται η εντοπισμένη συλλογή πύου εντός των ιστών.

Συνήθως προκαλείται από τερηδόνα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ή από κάποιο τραυματισμό του δοντιού.

Όταν υπάρχει απόστημα, ο ασθενής έχει πονόδοντο, ερυθρότητα και πρήξιμο στα ούλα, ανοιχτό έλκος που πυορροεί, πυρετό, κακοσμία στόματος, ευαισθησία στη ζέστη και στο κρύο, πόνο κατά την μάσηση, πικρή γεύση στο στόμα.

Συγκεκριμένα, το ακρορριζικό απόστημα είναι μια πυώδης, εξιδρωματική συλλογή στο εσωτερικό η γύρω από τη ρίζα ενός δοντιού. Δημιουργείται όταν ο πολφός, νεκρώνεται, μολύνεται και παραμένει αθεράπευτος και η μόλυνση επεκτείνεται στους περιακρορριζικούς ιστούς, δηλαδή στους ιστούς γύρω από τη ρίζα του δοντιού.

Το περιοδοντικό απόστημα είναι ένα ακόμα είδος αποστήματος που εμφανίζεται στον περιοδοντικό θύλακο σε ασθενείς με περιοδοντική νόσο. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί αφού εγκλωβιστεί κάποιο κομμάτι τροφής ή ακόμη και τρυγίας και αφού η φλεγμονή δεν μπορεί να παροχετευθεί, σχηματίζεται πύον.

Η περιστεφανίτιδα είναι μια ειδική μορφή περιοδοντικού αποστήματος που σχηματίζεται από τη συλλογή πύου, υπολειμμάτων τροφών και μικροβιακής πλάκας στο τμήμα των ούλων που καλύπτουν έναν ημιέγκλειστο φρονιμίτη. Η καλύπτρα φλεγμαίνει, ο ασθενής αδυνατεί να βουρτσίσει εκεί, ενώ υπάρχει κακοσμία ή και δυσκολία στην κατάποση της τροφής.

Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία και η επικρουστική δοκιμασία στο δόντι θα βοηθήσει στην διάγνωση και την χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Για την αποφυγή αποστήματος συστήνεται η επιμελής στοματική υγιεινή, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή σακχαρούχων τροφίμων και οδοντικός έλεγχος.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.