Απεικονιστικά ευρήματα Coronavirus Covid-19

Τα απεικονιστικά ευρήματα των ασθενών με κορωνοϊό αλληλεπικαλύπτονται με άλλες λοιμώξεις.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, το 18% των ασθενών δεν εμφανίζουν παθολογικά ευρήματα.

Όμως, η απεικονιστική διερεύνηση των ασθενών με κορωνοϊό, γίνεται με την ακτινογραφία και την αξονική τομογραφία θώρακος.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κύρια απεικονιστικά ευρήματα στην αξονική θώρακος, περιλαμβάνουν αλλοιώσεις δίκην θαμπής υάλου με ή χωρίς συνοδές πυκνώσεις, ή αλλοιώσεις δίκην πλακόστρωτου με περιφερική – υπουπεζωκοτική κατανομή, αμφοτερόπλευρα και εντοπισμένα στους κάτω πνευμονικούς λοβούς.

Η Ακτινολογική Εταιρεία Βορείου Αμερικής, στις 25/03/20, εξέδωσε σύσταση με την οποία προτείνεται η ταξινόμηση των απεικονιστικών ευρημάτων των ασθενών με πιθανή λοίμωξη από τον κορωνοϊό, σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες: τυπικά ευρήματα, ενδιάμεσης πιθανότητας, άτυπα, αρνητικά ευρήματα για την ύπαρξη πνευμονίας.

Οι πιο συχνές επιπλοκές που εμφανίζουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, τα καρδιακά συμβάματα, οι δευτερογενείς λοιμώξεις, η σήψη, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια και η πολυοργανική ανεπάρκεια.

Με βάση την δημοσιέυση της Fleischner Society (7/4/20) υπάρχουν 4 κύριες συστάσεις όσον αφορά την απεικόνιση:

  • Δεν ενδείκνυται σε ασυμπτωματικούς ή με ήπια συμπτωματολογία ασθενείς εκτός αν θεωρούνται υψηλού κινδύνου για πιθανή επιδείνωση της νόσου.
  • Ενδείκνυται σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή συμπτωματολογία από πιθανή λοίμωξη COVID-19, ανεξαρτήτως αποτελέσματος από τα διαγνωστικά τεστ.
  • Ενδείκνυται σε ασθενείς με COVID-19 όταν υπάρχουν σημεία επιδείνωσης της αναπνευστικής τους κατάστασης.
  • Όταν η πρόσβαση σε αξονικό τομογράφο είναι ευχερής, μπορεί να προτιμάται έναντι της ακτινογραφίας, γιατί η μέθοδος αυτή προσφέρει λεπτομερέστερη και ευκρινέστερη δυνατή απεικόνιση των πνευμόνων.
  • Οι καθημερινές ακτινογραφίες δεν ενδείκνυνται σε διασωληνωμένους ασθενείς, που βρίσκονται σε σταθερή κλινική κατάσταση.
  • Η αξονική τομογραφία ενδείκνυται σε ασθενείς με λειτουργική ανεπάρκεια ή/ και υποξαιμία, μετά από ανάρρωση από COVID-19.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control (CDC) της Αμερικής η εργαστηριακή επιβεβαίωση είναι απαραίτητη ακόμα και όταν τα απεικονιστικά ευρήματα  είναι ενδεικτικά λοίμωξης από κορωνοϊό.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.