Αντισηπτικά και δερματίτιδες…

Τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά, που πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά αυτή την περίοδο, επηρεάζουν τα λιπίδια του δερματικού φραγμού.

Aνάλογα με την ανοχή του δέρματός,  μπορεί να εκδηλωθεί ερεθιστική ή και αλλεργική δερματίτιδα διαφορετικής βαρύτητας με την πολύ συχνή χρήση αντισηπτικών.

Η ερεθιστική δερματίτιδα προκαλείται από την επαφή με κάποιο ερεθιστικό παράγοντα για το δέρμα. Όσο περισσότερο μείνει σε επαφή η επιδερμίδα σας με τον ερεθιστικό παράγοντα, τόσο πιο έντονη είναι η αντίδραση.

Η αλλεργική δερματίτιδα μπορεί να προκληθεί από την επαφή ή και από την πρόσληψη τροφής. Η αλυσίδα των γεγονότων που ακολουθεί προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ισταμίνη. Αυτό είναι που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση με συνέπεια την εμφάνιση δερματικού εξανθήματος.

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσετε εάν ένα εξάνθημα προκλήθηκε από αλλεργία ή από κάποια ερεθιστική ουσία στο δέρμα σας, επειδή πολλά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι όμοια.

Σε μια αλλεργία, τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως γύρω από το σημείο όπου έγινε η επαφή με αυτό στο οποίο είστε αλλεργικοί. Ένα εξάνθημα από απλό ερεθιστικό παράγοντα του δέρματος συνήθως εξαπλώνεται περισσότερο.

Επίσης ένα εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αμέσως μόλις ακουμπήσετε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα. Σε μια αλλεργία, μπορεί να περάσουν μία ή και δύο ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σε μία μελέτη βρέθηκε ότι η συχνή χρήση κρέμας χεριών οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ερεθιστικής δερματίτιδας από αντισηπτικά.

Αν πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικά και αμέσως μετά εφαρμόζουμε και διαλύματα ή βάζουμε γάντια αυξάνουμε την πιθανότητα ερεθισμού.

Επίσης, αν και αυτές τις ημέρες ίσως δεν έχουμε την πολυτέλεια επιλογής, καλό είναι να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο ερεθιστικά προϊόντα γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε με τον γιατρό μας για οποιοδήποτε εμφανίσιμο σύμπτωμα.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.