Aντιμυλλέριος, η ορμόνη της γονιμότητας.

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ) είναι μια διμερής γλυκοπρωτεΐνη και ανήκει στην οικογένεια των αυξητικών παραγόντων TGF-β.

Ο ρόλος της κατά την εμβρυογένεση, είναι ότι συμμετέχει στη διαμόρφωση των γεννητικών οργάνων. Στα άρρενα έμβρυα, η AMH εμποδίζει την ανάπτυξη του γυναικείου γεννητικού συστήματος και στα στα θηλυκά έμβρυα η απουσία της επιτρέπει στα σωληνάρια του Müller να διαμορφώσουν τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Τα επίπεδα της AMH διαφέρουν στα δύο φύλα, όπως επίσης μεταβάλλονται με την ηλικία.

Η AMH χρησιμοποιείται ως δείκτης σε παθήσεις που αφορούν την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων, τη λειτουργία των όρχεων και των ωοθηκών και τη γονιμότητα.

Με την AMH μπορούμε να κάνουμε:

  • Διαφοροδιάγνωση της εμμηνόπαυσης.

  • Εκτίμηση των αποθεμάτων της ωοθήκης και της ανταπόκρισης της ωοθήκης σε πρωτόκολλα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

  • Εκτίμηση της ωοθηκικής λειτουργίας σε ασθενείς με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

  • Διαφοροδιάγνωση σε νεογνά με παθολογικά έξω γεννητικά όργανα.

  • Παρακολούθηση ασθενών με κακοήθειες από τα κοκκιώδη κύτταρα της ωοθήκης.

Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, συνήθως έχουν αυξημένα τα επίπεδα της AMH. Αντίθετα οι γυναίκες στη κλιμακτήριο καθώς και οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της απουσίας των ωοκυττάρων και των ωοθυλακίων στις ηλικίες αυτές.

Ειδικές μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα της AMH έχουν καλύτερη ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα της AMH, αναμένεται να έχουν μία πτωχότερη ανταπόκριση στα φάρμακα και απαιτούνται ισχυρότερα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψη..

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η μέτρηση της AMH από μόνη της δε μπορεί να θέσει διάγνωση για τη γονιμότητα. Τα αποτελέσματα πρέπει πάντοτε να ερμηνεύονται σε συνδυασμό με άλλα κλινικά ευρήματα όπως την απουσία της περιόδου και άλλες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων καθώς και ορμονικό έλεγχο που περιλαμβάνει τουλάχιστο τις γεννητικές ορμόνες (οιστραδιόλη, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, ωοθυλακιοτρόπο) και την inhibin B.

Συμπερασματικά, ο προσδιορισμός της AMH έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο για τον αποκλεισμό κάποιων παθήσεων και πριν την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η άσκοπη μέτρηση των επιπέδων της AMH, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή και τρόμο, ακόμα και σε υγιή νεαρά άτομα, από παρερμηνεία των αποτελεσμάτων και δε θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Eπιπρόσθετα, τα επίπεδα της AMH χρησιμοποιούνται από τους ουρολόγους για τον έλεγχο της λειτουργίας των όρχεων, σε άτομα με παθολογικά έξω γεννητικά όργανα, σε άνδρες με κρυψορχία ή ανορχία.

Φυσιολογικά, η συγκέντρωση της ΑΜΗ στο αίμα των ανδρών είναι υψηλή μετά τη γέννηση και για τα επόμενα 2 χρόνια. Έπειτα η τιμή της προοδευτικά ελαττώνεται μέχρι την εφηβεία, οπότε ελαττώνεται απότομα.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.