Aνεύρυσμα Εγκεφάλου

Aνεύρυσμα εγκεφάλου είναι μία προβάλλουσα, εξασθενημένη περιοχή στο μεσαίο στρώμα του τοιχώματος ενός αγγείου του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να προκαλείται μία παθολογική διεύρυνση.

Τα ανευρύσματα συναντώνται σε οποιαδήποτε αρτηρία, αλλά παρατηρούνται συχνά σε αρτηρίες του εγκεφάλου.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα στα δεκαεπτά άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξει ανεύρυσμα εγκεφάλου στη διάρκεια της ζωής του. Ανευρύσματα μπορούν να υπάρξουν σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα πιο συχνά ανιχνεύσιμα είναι σε ηλικίες 35 έως 60.

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου συχνά ανακαλύπτονται όταν σπάνε, δημιουργώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο ή στο χώρο ο οποίος περιβάλλει στενά τον εγκέφαλο και ονομάζεται «υπαραχνοειδής χώρος».

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία από ένα ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή σε θάνατο.

Από τους ασθενείς 10%-15% θα πεθάνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο και παραπάνω από 50% θα πεθάνουν μέσα στις πρώτες 30 ημέρες μετά τη ρήξη. Από αυτούς που επιβιώνουν, περίπου οι μισοί υποφέρουν από μόνιμη εγκεφαλική βλάβη κάποιου επιπέδου.

Μη ραγέντα ανευρύσματα κάποιες φορές αντιμετωπίζονται ώστε να προληφθεί η ρήξη τους. Ο κύριος σκοπός της αντιμετώπισης ενός ανευρύσματος μετά την ρήξη του, είναι να προληφθεί η πιθανή επαναιμορραγία (που είναι συχνότερη το πρώτο 24ωρο) και να δοθεί η δυνατότητα θεραπευτικών χειρισμών των πιθανών επιπλοκών της αρχικής αιμορραγίας (όπως ο σπασμός των αγγείων), οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν εάν πρώτα δεν έχει αντιμετωπιστεί το ανεύρυσμα.

 

Αίτια

– Συγγενή (παρόντα κατά τη γέννηση)

Αρτηριακή υπέρταση

Αθηροσκλήρυνση

Αιματογενείς λοιμώξεις

– Κάπνισμα

 

Συμπτώματα

Ρήξη ανευρύσματος

Τα πιο συνήθη συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

 • Αιφνίδια, εξαιρετικά σοβαρή κεφαλαλγία

 • Ναυτία και έμετο

 • Θολή ή διπλή όραση

 • Ευαισθησία στο φως

 • Επιληπτική κρίση

 • Βλεφαρόπτωση

 • Απώλεια της συνείδησης

 • Σύγχυση

Ανεύρυσμα εγκεφάλου που έχει απλή διαρροή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα μπορεί να αρχίσει να διαρρέει μόνο μία μικρή ποσότητα αίματος. Αυτή η διαρροή μπορεί να προκαλέσει:

 • Αιφνίδια, εξαιρετικά σοβαρή κεφαλαλγία

 • Μια πιο σοβαρή ρήξη ακολουθεί σχεδόν πάντα την απλή διαρροή

Ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει διαρραγεί (σπάσει) ακόμα

Ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου που δεν έχει σπάσει μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν είναι μικρό. Ωστόσο, ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να πιέζει τους παρακείμενους ιστούς του εγκεφάλου και τα νεύρα, προκαλώντας ενδεχομένως:

 • Πόνο πάνω και πίσω από το ένα μάτι

 • Η κόρη του ματιού μεγαλώνει

 • Αλλαγές στην όραση ή διπλωπία (διπλή όραση)

 • Μούδιασμα, αδυναμία ή παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου

 • Βλεφαρόπτωση

Διάγνωση

 

Προσπαθούμε, όταν αυτό είναι εφικτό, να διαγιγνώσκουμε και να αποκλείουμε τα ανευρύσματα πριν αυτά αιμορραγήσουν.

Το είδος της διαγνωστικής προσέγγισης εξαρτάται από την εντόπιση του ανευρύσματος. Εκτός από ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και μία ολοκληρωμένη αντικειμενική εξέταση, οι διαγνωστικές μέθοδοι για ένα ανεύρυσμα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις παρακάτω ή συνδυασμό των παρακάτω εξετάσεων:

 Αξονική αγγειογραφία (computed tomography angiography – CTA)

Μαγνητική τομογραφία και αγγειογραφία (magnetic resonance imaging and angiography – MRI / MRA) 

Ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία 

 

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου αντιμετωπίζονταν παραδοσιακά με νευροχειρουργική επέμβαση (κρανιοτομή – απολίνωση του ανευρύσματος). Τελευταία και με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς όλο και περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται με την ελάχιστα τραυματική ενδαγγειακή θεραπεία ή αλλιώς «εμβολισμό».

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολισμός έχει καλύτερα αποτελέσματα από την νευροχειρουργική επέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς.

 

Πηγές

http://www.neuroradiology.gr/index.php/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85

http://www.neurocenter.gr/anevrisma-egkefalou.html

http://www.mayoclinic.org

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.