Άφθες

Οι άφθες είναι μικρά έλκη και αποτελούν μια από τις πιο συχνές παθολογικές καταστάσεις του βλεννογόνου του στόματος.

Η συχνότητά τους στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 5-25%, ενώ στα παιδιά και στους εφήβους αποτελούν τη συχνότερη μορφή ελκώσεων του στόματος με υψηλότερο ποσοστό προσβολής μεταξύ  10 και 19 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες και ασθενείς με τη νόσο έχουν ένα επίσης πάσχον μέλος στην οικογένεια σε ποσοστό 30% έως 40%. 

Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Απλές άφθες στο στόμα: Είναι ο τύπος που μπορεί να εμφανιστεί τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και διαρκεί έως και μία εβδομάδα. Συνήθως συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 10 έως 20 χρόνων.
  • Περίπλοκες άφθες στο στόμα: Αυτές είναι λιγότερο συχνές και συμβαίνουν πιο συχνά σε ανθρώπους που τις είχαν και στο παρελθόν.

Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, πιθανοί ένοχοι μπορεί να είναι το αυξημένο στρες ή/και κάποια βλάβη ιστού στο στόμα και ορισμένα τρόφιμα, φρούτα.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι οι αφθες μπορεί να αποτελούν συνέπεια της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος, της έλλειψης  βιταμίνης Β-12ψευδάργυρουφολικού οξέος, ή σιδήρου, της σύφιλης, του καρκίνου του στόματος,  της κοιλιοκάκης και της νόσου του Crohn και των ιογενών λοιμώξεων.

Συμπτώματα

  • Αίσθημα καύσου
  • Έλκη στρογγυλά, λευκά ή γκρι, με ένα κόκκινο άκρο ή κοκκινωπή περίμετρο στο στόμα
  • Πυρετό
  • Σωματική νωθρότητα
  • Πρησμένους λεμφαδένες

 

 Tα τοπικά όσο και τα συστηματικά χορηγούμενα κορτικοστεροειδή φαίνεται ότι αποτελούν την πιο αποτελεσματική θεραπεία των αφθών χωρίς όμως να μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση νέων ελκών. Σαν γενικός κανόνας, ασθενείς με μια μεμονωμένη ή μικρό αριθμό αφθών φαίνεται να απαντούν καλά σε τοπικά κορτικοστεροειδή ενώ η συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών σε μικρές δόσεις κρίνεται αναγκαία σε περιπτώσεις με πολλαπλά έλκη που επιμένουν για μακρό χρονικό διάστημα και παρουσιάζουν υψηλό ρυθμό υποτροπών. Εάν τα συστηματικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιηθούν λελογισμένα, οι παρενέργειες μπορούν να αποφευχθούν. 

Πηγές

http://www.cancer-society.gr/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%AC%CF%86%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B9-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.