Αφασία Broca

H αφασία είναι η επίκτητη διαταραχή επικοινωνίας, στην οποία ένα άτομο δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα λεκτικά σύμβολα, ενώ οι διανοητικές λειτουργίες είναι φυσιολογικές *Τhe National Aphasia Association,2009; McNeil & Pratt*.
2001)

Η αφασία Broca είναι μια νευρογενής διαταραχή.

Ως περιοχή του Broca θεωρείται το οπίσθιο κατώτερο μέρος της τρίτης μετωπιαίας έλικας του αριστερού ημισφαιρίου, γνωστή και ως περιοχή του Broadmann (στις περιοχές 44 και 45). Επιπλέον, βρίσκεται και ως πρόσθιος φλοιός της γλώσσας και ως περιοχή του ανώτερου τμήματος της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας. Η περιοχή του Broca μπορεί να εμφανίζεται στο κάτω μέρος του προκινητικού φλοιού που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των κινήσεων του προσώπου, του χεριού και του βραχίονα.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αφασίας του Broca,  είναι η μειωμένη παραγωγή της γλώσσας.

Ο αραιός λόγος, το περιορισμένο λεξιλόγιο, ο αγραμματισμός, η μειωμένη κατανόηση, η αδυναμία γραφής μπορούν να εμφανιστούν  ύστερα από κάκωση στο αριστερό οπίσθιο κατώτερο τμήμα του μετωπιαίου λοβού.

Σε μεγαλύτερες βλάβες καταστρέφονται οι περιοχές της προκινητικής και προμετωπιαίας έλικας.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος της Νευρολογίας στο Bispebjerg Hospital της Κοπεγχάγης (2003), ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε ποσοστό έως και 40%, μετά το πέρας της μίας βδομάδας, που αξιολογήθηκαν, περίπου το 12% παρουσίασε αφασία του Broca.

Πηγές

BROOKSHIRE, R., 2003. Introduction to Neurogenic Communication Disorders. St Louis Missouri

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.