Προστατεύουμε …και προστατευόμαστε από τους “Tύπους”… της Γρίπης.

 

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας  με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, ο ιός τύπου Α, ο Β και ο C. O τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(H1N1)pdm09. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2016 έχουν καταγραφεί 35 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε. Θ. και 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθεί να αυξάνεται στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Ευρώπη επικρατεί μέχρι αυτή τη στιγμή το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(H1N1)pdm09 και αυτό θεωρείται αναμενόμενο, λόγω ότι κατά την περσινή περίοδο της γρίπης επικράτησαν τα στελέχη Α(H3N2) και Β του ιού της γρίπης.

Ως γνωστό η ονομασία των ιών της γρίπης  ως τύπου Α, Β ή C στηρίζεται στα αντιγονικά χαρακτηριστικά της πυρηνοπρωτείνης (RNP) και στα πρωτεινικά αντιγόνα του ιικού στρώματος (Μ1).

Οι ιοι της γρίπης Α υποδιαιρούνται περαιτέρω με βάση τα επιφανειακά αντιγόνα αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) και νευραμινιδάσης (NP). Ο ιός της γρίπης Α έχει 15 διαφορετικούς υποτύπους (ΗΑ) και 9 (NP) και ονομάζονται Η1, Η2, Ν1, Ν2 κ.λ.π.

Ο ιός της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) είναι ένας μεταλλαγμένος ιός , ο οποίος πέρασε από τους  χοίρους στον άνθρωπο. Το σημαντικό για αυτό το νέο στέλεχος είναι ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν επαφή με χοίρους, δεν έχουν καμιά ανοσία στο συγκεκριμένο ιό. Η μετάδοση λοιπόν από άνθρωπο σε άνθρωπο , προκάλεσε πανδημία. Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός  Υγείας  από τον Ιούνιο του 2009 ανέβασε το  επίπεδο συναγερμού σε φάση 6, που σημαίνει πανδημία.

Η κλινική εικόνα είναι παρόμοια με εκείνη της εποχιακής  γρίπης. Η νόσος εκδηλώνεται κυρίως με συμπτωματολογία οξέιας λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 2 από τα ακόλουθα: ρινόρροια ή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος, βήχας, πυρετός.

Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να έχουν και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης όπως μυαλγίες, κεφαλαλγία, ρίγη, κόπωση, σύγχυση και ενδεχομένως διάρροια και εμετούς.

Εργαστηριακά μπορεί να εμφανιστεί λευκοκυττάρωση, σπάνια λευκοπενία, αύξηση των τρανσαμινασών.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να παρουσιάσει  και επιπλοκές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Έξαρση της υποκείμενης χρόνιας νόσου
  • Επιπλοκές που σχετίζονται με τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς, όπως ιγμορίτιδα ή μέση ωτίτιδα
  • Πνευμονικές επιπλοκές, όπως οξεία βρογχίτιδα, άσθμα, εξάρσεις χρόνιας βρογχίτιδας καθώς και δευτεροπαθή βακτηριακή πνευμονία
  • Διάφορες άλλες επιπλοκές, από την καρδιά (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα ), από το μυικό σύστημα (μυοσίτιδα και ραβδομυόλυση), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα και σπασμοί), εμφάνιση συνδρόμου τοξικού shok.

Πολλές περιπτώσεις της γρίπης μπορεί να είναι ήπιες ή ακόμα και ασυμτωματικές. Στο παρελθόν περιπτώσεις ταυτοποιήθηκαν τυχαία, στα πλαίσια τακτικής επιτήρησης της εποχιακής γρίπης.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που όταν προσβληθούν είναι δυνατόν να εμφανίσουν επιπλοκές  είναι τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες 65 ετών και άνω, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι, πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες και έγκυες γυναίκες.

Ο εργαστηριακός έλεγχος συνίσταται στην απομόνωση του ιού από τις ρινικές εκκρίσεις και τα πτύελα, στο test «RT-PCR» , στις διάφορες τεχνικές ταχείας  ανίχνευσης του ιού  καθώς και σε τεχνικές ανοσοφθορισμού.

Με βάση την ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης  του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την περίοδο 2014-2015 ενημερώνουμε ότι έχουν καταγραφεί  248 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.Τα κρούσματα που νοσηλεύτηκαν στη Μ.Ε.Θ. ήταν 132 άνδρες  και 101 γυναίκες, ηλικίας από 0 εως 94 έτη. Τα 120 (51,5%) από αυτά οφειλόταν στον ιό της γρίπης τύπου Α, τα 110 (42,7%) στον ιό της γρίπης τύπου Β, ενώ σε τρία (1,3%) κρούσματαδεν τυποποιήθηκε ο ιός της γρίπης. Υποτυποποιήθηκαν τα 102 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανώτερω κρούσματα και εξ αυτών τα 72 (70,6%) ανήκαν στον υποτύπο Α(Η3Ν2) και τα 30(29,4%) στον υποτύπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Συνολικά κατά την περίοδο γρίπης 2014-2015 καταγράφηκαν 111 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 99 αφορούσαν σε ασθενείς  που νοσηλεύτηκαν στη Μ.Ε.Θ. και 12 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Υπενθυμίζουμε ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή όσο αναφορά  τη εφαρμογή προληπτικών μέτρων.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι  η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος. Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Ενημερώνουμε το γιατρό και τον συμβουλευόμαστε για την αγωγή που θα ακολουθήσουμε.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης  πρέπει να ενθαρρύνεται όλο το χειμώνα.

Οι ομάδες υψηλού κινδυνου για την σοβαρή νόσο της γρίπης παραμένουν ίδιες και φέτος.

Προστατεύουμε και προστατευόμαστε.

Πηγές

http://www.iatronet.gr/ygeia/loimwdeis-nosoi/article/368/gripi-typoi-symptwmata-kai-antimetwpisi.html

http://www.iatronet.gr/symptomchecker/gripi.html

http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/AH7N9-China-rapid-risk-assessmen

http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231236271

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=668108

http://www.keelpno.gr/

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.