Νοσος Crohn

Νοσος Crohn

H νόσος του Crohn ή κοκκιωματώδης κολίτιδα ή τοπική εντερίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του ιατρού Burrill Crohn, ο οποίος παρουσίασε το 1932 μαζί με τους συνεργάτες του μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση.

Η νόσος του Crohn προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

H νόσος Crohn ως ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου,δεν είναι μεταδοτική και συνοδεύεται από εκδηλώσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα, χαρακτηριστικές από τη συγκεκριμένη οδό που επηρεάζουν.

Έτσι, το 50% των περιπτώσεων αποτελούν οι ασθένειες που αφορούν τον ειλεό και το παχύ έντερο και αναφέρονται ως Crohn Ileocolic. Το 30% αφορούν ασθένειες που σχετίζονται αποκλειστικά με τον ειλεό και αναφέρονται ως Ileal Crohn και το 20% αναφέρεται σε ασθένειες του παχέος εντέρου, δηλαδή στην κολίτιδα Crohn, η οποία είναι δύσκολο να διακριθεί από την ελκώδη κολίτιδα.

Η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να κατηγοριοποιηθεί από τη συμπεριφορά της νόσου καθώς εξελίσσεται. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες παρουσίασης της νόσου Crohn: Stricturing, Διεισδυτική και Φλεγμονώδης.

Η Stricturing ασθένεια προκαλεί στένωση του εντέρου, που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντέρου ή σε αλλαγές στο διαμέτρημα των κοπράνων. Η Διεισδυτική νόσος δημιουργεί ανώμαλες διόδους (συρίγγια) μεταξύ του εντέρου και του δέρματος. Τέλος η Φλεγμονώδης νόσος προκαλεί φλεγμονή χωρίς να παρουσιάζει συρίγγια ή στενώματα.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διάδοση της νόσου

1.Γεωγραφική θέση
H νόσος του Crohn είναι πιο κοινή σε Ευρωπαίους με δείκτες επίπτωσης από 5 έως 12 ανά 100.000. Η νόσος αυτή είναι πιο κοινή στους λευκούς παρά σε άλλους πληθυσμούς.

2.Ηλικία
Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά συνήθως εμφανίζεται κατά τα 20-30 έτη.

3.Κληρονομικότητα
Ένα στα πέντε άτομα που νοσεί από τη νόσο Cronh είναι μέλος οικογένειας με ιστορικό της νόσου.

4.Κάπνισμα

5.Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου Crohn περιλαμβάνουν:
•Πόνο στην κοιλιά
•Διάρροια
•Αρθρίτιδα
•Αφθες
•Κόπωση
•Εμετό
•Απώλεια βάρους
•Αναιμία με έλλειμμα βιταμίνης B12
•Υποθρεψία

Τα συμπτώματα που προαναφέρουμε δεν είναι ειδικά και μπορεί να μοιάζουν και με τα συμπτώματα άλλων νοσημάτων.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
•Δυσκοιλιότητα
•Φλεγμονή των οφθαλμών
•Συρίγγια (συνήθως της ορθικής χώρας, με εκκρίσεις πύου, βλέννης ή κοπράνων
•Αρθραλγία
•Φλεγμονή του ήπατος
•Έλκη της στοματικής κοιλότητας
•Αιμορραγία εκ του ορθού κι αιματηρά κόπρανα
•Δερματικό εξάνθημα
•Οίδημα των ούλων

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Ο γιατρός θα υποπτευθεί τη νόσο από τα συμπτώματα που θα του αναφερθούν. Αμέσως μετά θα κάνει εξετάσεις για επιβεβαίωσή της.

Διαγνωστικές εξετάσεις της νόσου Crohn είναι:
-Μια πλήρης εξέταση αίματος, μπορεί να αποκαλύψει αναιμία, η οποία μπορεί να προκληθεί από απώλεια αίματος, από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή ενδεχομένως από αυτοάνοση αιμόλυση. Η περίπτωση της αιμόλυσης μπορεί να παρατηρηθεί και στον Ελείτη, επειδή η βιταμίνη Β12 απορροφάται στον ειλεό. Για την εκτίμηση του βάθους της φλεγμονής είναι χρήσιμη η ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η ESR και οι μετρήσεις της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Οι δοκιμές για τον Saccharomyces serevisiaie αντισώματα και antineutrophil κυτταροπλασματικά αντισώματα , έχουν αξιολογηθεί για τον εντοπισμό φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στα ποσά και στα επίπεδα των ορολογικών αντισωμάτων, όπως :ASCA, antichitobioside, antiminaribioside, anti mannobioside, antilaminarin και antichitin, τα όποια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόγνωση της νόσου Crohn.
-Βαριούχος υποκλυσμός
-Κολονοσκόπηση
-Υπολογιστική τομογραφία της κοιλίας
-Ενδοσκόπηση, συμπεριλαμβανομένου της ενδοσκόπησης με κάψουλα
-Μαγνητική τομογραφική απεικόνιση της κοιλίας
-Σιγμοειδοσκόπηση
-Εντεροσκόπηση
-Απεικόνιση του ανωτέρου γαστρεντερικού σωλήνα

Η καλλιέργεια κοπράνων ίσως αποβεί χρήσιμη στη διαφοροδιάγνωση άλλων πιθανών αιτιών πρόκλησης των συμπτωμάτων.

Πως επηρεάζει η Crohn το µέλλον ενός ασθενή;

∆εν υπάρχει κάποια µεµονωµένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αφού ο κάθε ασθενής βιώνει την κατάστασή του πολύ διαφορετικά.

Αυτή µπορεί να επηρεαστεί από τη βαρύτητα της νόσου καθώς επίσης και από το αν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση ή σε ύφεση.

Πολλά άτοµα µε Νόσο Crohn µπορεί να µην παρουσιάζουν τίποτα περισσότερο από ήπια και όχι και τόσο συχνά συµπτώµατα διάρροιας και πόνου. Τα άτοµα αυτά είναι πιθανόν να θεωρήσουν ότι η ζωή τους δεν επηρεάζεται πολύ από τη νόσο.

Άλλα άτοµα, όµως, έχουν συνεχή και σοβαρά συµπτώµατα, παρ’ όλη την εντατική φαρµακευτική και χειρουργική αγωγή, και πρέπει να προσαρµόσουν τη ζωή τους σε µεγάλο βαθµό.

Η κατανόηση του άµεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, των φίλων και του χώρου της δουλειάς είναι σηµαντική και µπορεί να αποβεί πολύ βοηθητική.

ΠΗΓΕΣ
Φραγκίσκος Ι.Χανιώτης-Δημήτριος Ι.Χανιώτης, ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ.Hanauer SB. Inflammatory bowel disease. _ The New England journal of medicine 1996 Mar 28;334 (13): 841-8 [PubMed]Frank H.Netter. ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. Marschall S.Runge, M.Andrew Greganti.Tresca, AJ (2007-01-12). Resection Surgery For Crohn’s Disease. Abonticom Retriered on 2008-02-14
http://medlabgr.blogspot.com/2015/05/crohn-disease.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.