«Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, αγκάλιασέ με»

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3% του πληθυσμού παγκοσμίως.

 

Το όνομα στη νόσο δόθηκε από τον Δερματολόγο Ferdinand von Hebra.

 

Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 250.000 ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα.

 

Δεν είναι μεταδοτική νόσος, προσβάλλει το ίδιο συχνά άνδρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Υπάρχουν δυο τύποι ψωρίασης.

Ο Τύπος Ι, αφορά νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό. Ο τύπος αυτός συνήθως έχει πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση.

Ο Τύπος II, αφορά άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, 50-60 ετών, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό με ηπιότερη και λιγότερο εκτεταμένη ψωρίαση.

 

Η ψωρίαση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος.

Είναι αποτέλεσμα διαταρραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενο νόσημα.

Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα, μέχρι και 7 φορές γρηγορότερα. Έτσι η διαδικασία της κερατινοποίησης αντί να διαρκεί 28 ημέρες, διαρκεί 4 ημέρες με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση).

 

Οι παράγοντες που φαίνεται να συμμετέχουν στην εμφάνιση της ψωρίασης δεν είναι μόνο οι γενετικοί αλλά και οι περιβαλλοντικοί. Η Στρεπτοκοκκική λοίμωξη μπορεί να αποτελεί εκλυτικό παράγοντα εμφάνισης σταγονοειδούς ψωρίασης. Οι Ορμονολογικοί παράγοντες και τα φάρμακα μπορούν επιπρόσθετα να επηρρεάσουν την εμφάνισή της. Οι τραυματισμοί είναι γνωστό οτι μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ψωριασικών βλαβών, ενώ οι ψυχολογικοί παράγοντες , το κάπνισμα και το αλκόολ έχουν το δικό τους επιβαρυντικό ρόλο.

 

Η ψωρίαση έχει πολλά πρόσωπα, με κλασσικά συπτώματα την απολέπιση, πάχυνση και την φλεγμονή του δέρματος, ασυμμετρία αργυρόχροων λεπιών με ζωηρό κόκκινο-βυσσινί χρώμα.

 

Πρόσωπα” της ψωρίασης

 

Κατά πλάκας ψωρίαση: Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή (80%). Συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα η το κεφάλη εμφανίζονται περιοχές από παχιά αργυρόχροα λέπια.

 

Σταγονοειδής ψωρίαση: Eίναι σπάνια μορφή (10%) και εμφανίζεται μετά από φαρυγγοαμυγδαλίτιδα. Στην κλινική εικόνα παρατηρούνται πλάκες σαν σταγόνες με διάχυτη κατανομή.

 

Ψωριασική ονυχία: Εμφανίζεται στο 20-25% των ασθενών με ψωρίαση δέρματος. Παρατηρούνται αλλαγές στο χρώμα των νυχιών (λευκονυχία), ευθραυστότητα, τραχύτητα, ονυχόλυση, υπονύχια υπερκεράτωση.

 

Ανάστροφη ψωρίαση: Προσβάλλει τις μεσογλουτιαίες, βουβωνικές, μασχαλιαίες πτυχές και χαρακτηρίζεται από σαφώς αφοριζόμενες ερυθηματώδης πλάκες με ελάχιστο ή καθόλου λέπι.

 

Ψωρίαση γεννητικών οργάνων.

 

Φλυκταινώδη ψωρίαση: Χαρακτηρίζεται από σχηματισμό φλύκταινων, μικρών εξογκωμάτων που είναι γεμάτα με με μη λοιμώδη πύον.

 

Ερυθροδερμική ψωρίαση: Αποτελεί την πιο σοβαρή εκδήλωση της ψωρίασης. Σε αυτή εκτός από τις δερματικές εκδηλώσεις (εκτεταμένη φλεγμονή και απολέπιση του δέρματος) μπορεί να υπάρχουν και συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός και κακουχία.

 

Ψωριασική αρθρίτιδα: Εμφανίζεται στο 10-30% των ψωριασικών ασθενών και διακρίνεται σε περιφερική μονοαρθρίτις, άπω μεσοφαλαγγική αρθρίτις, συμμετρική πυαρθρίτις, ακρωτηριασική-παραμορφωτική αρθρίτις, σπονδυλίτις.

 

Η ψωρίαση μπορεί να συνοδεύεται από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο

 

Διάγνωση της ψωρίασης.

 

Γίνεται με διεξαγωγή σωματικής, φυσικής εξέτασης, συλλογή πληροφοριών από το ιστορικό του ασθενούς και εργαστηριακές εξετάσεις.

 

 

Θεραπεία ψωρίασης

 

Όλες οι διαθέσιμες θεραπείες βοηθούν στην ολική ή μερική αντιμετώπιση (κάθαρση) του εξανθήματος από το δέρμα. Δεν υπάρχει προς το παρόν ριζική θεραπεία της ψωρίασης. Και η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλει και εξατομικευεται ανά ασθενή.

 

Οι θεραπείες μπορούν να διακριθούν σε τοπικές (με φαρμακευτικά σκευάσματα), φωτοθεραπεία, βιολογικές ( με βιολογικά φάρμακα που στοχεύουν στα Τ-λεμφοκύτταρα, και στις πρωτείνες που απελευθερώνονται από τα Τ-λεμφοκύτταρα), συστηματικές.

 

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι «είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ύπαρξης νέων φαρμάκων που θα μπορούν να συνδυάζουν την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα και την ευκολία στη χρήση καλύπτοντας τα υπάρχοντα θεραπευτικά κενά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με ενδιαφέρον μία νέα από του στόματος θεραπεία».

Η κυκλοφορία του φαρμάκου στην ελληνική αγορά και η ένταξή του στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων έρχεται μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις αρχές του 2015.

 

Πρόκειται για ένα εκλεκτικό αναστολέα της PDE4, είναι δε η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια.

 

Η ουσία έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων στην αντιμετώπιση περιοχών, όπως το τριχωτό της κεφαλής και τα νύχια, καθώς και στην ψωριασική αρθρίτιδα, με βελτίωση στις διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, αλλά και στη δακτυλίτιδα και την ενθεσίτιδα.

 

 

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες. Προτείνονται ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

 

 

Πηγές

http://www.psoriasi.gr/ti-einai-psoriasi.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7

http://www.iatronet.gr/ygeia/dermatologia/article/7280/pswriasi.html

http://medlabgr.blogspot.com/2011/10/blog-post_28.html

Schon, N Engl J Med, 2005; Greaves, N Engl J Med, 1995.

Sampogna, Br J dermatol, 2004.

Mallbris et a., J Invest Dermatol, 2005.

https://www.janssen.com.gr/sites/stagejanssencomgr.emea.cl.datapipe.net/files/Psoriasis_pocket_book%20final_pdf.pdf

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/kai_stin_ellada_to_neo_apotelesmatiko_xapi_gia_tin_psoriasi-64350720/

http://www.iefimerida.gr/news/258251/neo-apotelesmatiko-hapi-gia-tin-psoriasi-einai-pleon-diathesimo-kai-stin-ellada-star-me

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.