“Η Νεφρολιθίαση…σαν έκθεση βιολογικών πετρωμάτων στο μουσείο των νεφρών”

Η Νεφρολιθίαση χαρακτηρίζεται από την παρουσία λίθων στην ανώτερη αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού.

Στην πλειονότητά τους οι λίθοι αποτελούνται από κρυστάλλους που υπάρχουν φυσιολογικά στα ούρα. 

Οι λίθοι μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλοί με εντόπιση στον έναν ή και στους δύο νεφρούς και σε διάφορες θέσεις στην αποχετευτική μοίρα. 

Εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλλου, σε κάθε φυλή και χώρα.

H συχνότητα της νεφρολιθίασης στο γενικό πληθυσμό ποικίλλει από 4-6%.

Έχει εκτιμηθεί ότι στον ασθενή που εμφάνισε επεισόδιο νεφρολιθίασης, υπάρχει 10% πιθανότητα να εμφανισθεί και δεύτερο επεισόδιο σε ένα (1) χρόνο και 60-70% πιθανότητα υποτροπής μετά από 7-10 χρόνια.

Οι πέτρες στου νεφρούς είναι πάθηση που παρουσιάζει αύξηση  και στα παιδιά.

 

Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά 

Γενετική κατανομή: Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες σε σχέση 2:1, με υψηλότερο ποσοστό στις ηλικίες μεταξύ 30 και 40 χρονών. 

Περιβάλλον: Η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί τη νεφρολιθίαση υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτοντας μια αναπάντεχη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives, η επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον Δρ Γκρέγκορι Τάζιαν, προβλέπει ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης, τόσο συχνότερα, ενήλικες και παιδιά, θα εκδηλώνουν νεφρολιθίαση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ιατρικά αρχεία που αφορούσαν περισσότερα από 60.000 ενηλίκους και παιδιά που εμφάνισαν πέτρες στους νεφρούς και μετά συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με μετεωρολογικά δεδομένα.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσο διαχρονικά αυξάνεται στις πόλεις, η μέση ημερήσια θερμοκρασία (κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής), τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που ζητούν θεραπεία για τη νεφρολιθίαση.

Μετά από μια μέρα καύσωνα, η εισαγωγή σε νοσοκομείο για πέτρα στους νεφρούς κορυφώνεται μέσα στο επόμενο τριήμερο, ενώ τα περιστατικά παραμένουν αυξημένα έως 20 μέρες μετά. Επιπλέον, όσες πιο πολλές «καυτές» μέρες μέσα στο έτος έχει μια πόλη ή περιοχή, τόσο αυξάνονται τα σχετικά περιστατικά από ό,τι αν έχει μια υψηλότερη μέση ετήσια θερμοκρασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχει από νεφρολιθίαση (περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες) και η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνει τον κίνδυνο ιδίως για όσους έχουν προδιάθεση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες βοηθάνε στην αφυδάτωση του οργανισμού, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων μετάλλων στα ούρα, με συνέπεια να σχηματίζονται πέτρες στους νεφρούς. Όσο λιγότερα υγρά πίνει κανείς, τόσο εντείνεται το πρόβλημα.

Τρόπος ζωής-Επάγγελμα: Σε ομάδες ατόμων με ένταση, η νεφρολιθίαση είναι συχνότερη. Ως αιτία πιθανολογείται η διαταραχή της αιμάτωσης των νεφρών, λόγω της αυξημένης έκκρισης κατεχολαμινών. Αυξημένη συχνότητα νεφρολιθίασης έχει παρατηρηθεί σε ομάδες επαγγελμάτων γραφείου για την οποία φαίνεται να ενοχοποιείται η περιορισμένη κινητικότητα και ο άτακτος τρόπος ζωής και διατροφής. 

Διατροφή: H επίδραση της διατροφής στο σχηματισμό των λίθων είναι σίγουρη. Mε την αύξηση της κατανάλωσης του ζωικού λευκώματος και του λίπους, αυξήθηκε και η εμφάνιση της νεφρολιθίασης. Η λήψη άφθονων υγρών είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Όσο πυκνότερα είναι τα ούρα τόσο πιο εύκολα μπορούν να σχηματισθούν λίθοι. Η έλλειψη της vit A προκαλεί αυξημένη κρυσταλλοποίηση. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν ρόλο στην παραγωγή οξαλικών αλάτων. Η έλλειψη της vit Β6 προκαλεί υπεροξαλουρία. Η αυξημένη παραγωγή vit D ευνοεί το σχηματισμό ουρολίθων 

Κληρονομικότητα: Ενδογενείς (γονιδιακοί) παράγοντες.

Έχει παρατηρηθεί ότι παρόλο σε πολλούς ανθρώπους δημιουργούνται κατά καιρούς συνθήκες ευνοϊκές για τη δημιουργία ουρολίθων, εν τούτοις δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι λίθους με την ίδια ευκολία. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει και γονιδιακή λιθογενετική προδιάθεση, που τη φέρνει κανείς από τη γέννηση του και έχει να κάνει και με τους αναστολείς της κρυσταλλώσεως των ούρων.

Στατιστικά έχει παρατηρηθεί κάποια οικογενής επίπτωση στην εμφάνιση της νεφρολιθίασης. Η λιθίαση από Kυστίνη είναι σαφώς κληρονομική γενετική ανωμαλία. 

Προδιαθεσιακοί παράγοντες .


Ασβέστιο:

Τονίζουμε ότι τουλάχιστον το 5% του πληθυσμού παγκοσμίως πάσχει από νεφρολιθίαση. Βασικότερη αιτία για τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά είναι η υψηλή συγκέντρωση στα ούρα μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο.

Το οξαλικό οξύ βρίσκεται σε μερικά φρούτα και λαχανικά ωστόσο το περισσότερο παράγεται στο συκώτι. Διαιτητικοί παράγοντες υψηλές δόσεις βιταμίνης D, επέμβαση εντερικής παράκαμψης ,και αρκετές άλλες μεταβολικές διαταραχές αυξάνουν τη συγκέντρωση ασβεστίου ή οξαλικού στα ούρα.

H αύξηση της αποβολής του ασβεστίου στα ούρα κάνει το διάλυμα των ούρων υπερκορεσμένο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα το σχηματισμό των ασβεστούχων λίθων. Καταστάσεις που προκαλούν μεγάλη αύξηση του ασβεστίου στο αίμα και συνεπώς την υπερασβεστιουρία 

– Υπερπαραθυρεοειδισμός
– Υπερβιταμίνωση D 
– Πολλαπλό μυέλωμα 
– Ακινητοποίηση, ιδίως μακροχρόνια 
– Υπερθυρεοειδισμός 
– Σύνδρομο Cushing 
– Κορτικοθεραπεία 
– Καρκίνωμα , με ή χωρίς οστικές μεταστάσεις 

Αύξηση μόνο των ασβεστίου των ούρων προκαλείται: 

– Στην ιδιοπαθή υπερσβεστιουρία (συνήθως στους άνδρες) 
– Στο σπογγοειδή νεφρό 
– Στην ιδιοπαθή σωληναριακή οξέωση 

Ουρικό οξύ: υπερουρικοζουρία παρατηρείται συνήθως σε παχύσαρκα άτομα, με αυξημένη κατανάλωση σε τροφές πλούσιες σε πουρίνες, αυστηρές δίαιτες, σε μυελοϋπερπλαστικές παθήσεις και θεραπείες με κυτταροστατικά. Όπως είναι αναμενόμενο σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος

Οξαλικά: Kαταστάσεις που προκαλούν υπεροξαλουρία είναι: Δηλητηριάσεις με οξαλικό οξύ (διάφορα βιομηχανικά προϊόντα με αιθυλική γλυκόζη και με μεθοξυφλουράνιο). Ένδεια Bιταμίνης B6 Πρωτοπαθής υπεροξαλουρία (κληρονομικό νόσημα που εμφανίζεται σε παιδιά), θάνατος από νεφρική ανεπάρκεια (N.A.) – Παθήσεις του εντέρου, εκτεταμένες εντερεκτομές. H υπεροξαλουρία οφείλεται σε αυξημένη απορρόφηση οξαλικών, λόγω έλλειψης χολικών αλάτων. 

Kυστίνη: Σχηματισμός λίθων κυστίνης παρατηρείται στην κυστινουρία.Πρόκειται ποσότητες αμινοξέων με κύριο εκπρόσωπο την Kυστίνη, λόγω δυσλειτουργίας των σωληναρίων. Αφορούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των λιθιασικών ασθενών.


PH των ούρων: Σε όξινο PH γίνεται αυξημένη κατακρήμνιση ουρικών αλάτων και κυστίνης. Σε αλκαλικό PH γίνεται αυξημένη κατακρήμνιση φωσφορικών αλάτων.   

Το ποσόν των ούρων 

– Λοίμωξη: Σε περίπτωση επίμονης λοίμωξης από μικρόβια που διασπούν, μέσω της ουρεάσης, την ουρία (όλα σχεδόν τα Gram (-), με κύριο εκπρόσωπο τον Πρωτέα), παράγεται αμμωνία (PH>7.5). Σε τόσο έντονα αλκαλικά ούρα καθιζάνουν εύκολα τα φωσφορικά άλατα και δημιουργούνται οι λεγόμενοι φλεγμονώδεις λίθοι. 


– H στάση των ούρων: Σε περίπτωση στάσης των ούρων από οποιοδήποτε αιτία, τα στάσιμα ούρα πάνω από το κώλυμα γίνονται υπερκορεσμένα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό λίθων. 


Σύνθεση των λίθων:

– Οξαλικό ασβέστιο
– Φωσφορικά άλατα του ασβεστίου
– Φωσφορικά άλατα του μαγνησίου
– Ανθρακικό ασβέστιο
– Θειικό ασβέστιο
– Ουρικά άλατα
– Kυστίνη
– Ξανθίνη
– Χοπεϊτης
– Χουμπολντίνη

Όπως και στους ενήλικες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στους νεφρούς των παιδιών. 

 

Σε μεγάλο ποσοστό παιδιών με πέτρες στους νεφρούς, της τάξης του 50% -60% υπάρχει  οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης. Επίσης σε σημαντικό ποσοστό από αυτά, της τάξης του 75% υπάρχουν ανωμαλίες της χημικής σύνθεσης των ούρων που δείχνουν ότι υπάρχουν ουσίες που ευνοούν το σχηματισμό πέτρας στο ουροποιητικό σύστημα του παιδιού. 

 

Είναι  σημαντικό να πούμε, ότι ένα σημαντικό ποσοστό πρόωρων νεογνών, που αντιμετωπίστηκαν σε μονάδες εντατικής νοσηλείας, παρουσιάζουν νεφρασβέστωση ή και νεφρολιθίαση που αποδίδεται στην αλληλεπίδραση των θεραπευτικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους με τους ανώριμους νεφρούς τους.

 

Επίσης τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η κυστική ίνωση και όγκοι με μεγάλο κυτταρικό φορτίο, όπως οι λευχαιμίες, ευνοούν με πολλαπλούς τρόπους την ανάπτυξη της λιθίασης.

 

Στην Ελλάδα, υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα για την αιτία της λιθίασης στα παιδιά.

 

Μελέτες από την Ευρώπη όμως αναφέρουν ότι οι μισές περιπτώσεις λιθίασης στην παιδική ηλικία οφείλονται σε μεταβολικά αίτια.

 

Σε ενδεικτική πρόσφατη μελέτη στο ηνωμένο Βασίλειο, με 121 παιδιά που διερευνήθηκαν για νεφρολιθίαση σε δυο μεγάλα κέντρα αναφοράς, κατά το διάστημα 1997-2001, διαπιστώθηκαν μεταβολικά αίτια στο 44% των περιπτώσεων και λοιμώδη αίτια στο 30% των περιπτώσεων.

 

Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών (26%), τα αίτια παρέμεινα αδιευκρίνιστα.

 

Με τον όρο μεταβολικά αίτια λιθίασης στα παιδια εννουμε συγκεκριμένα:

 

-Υπερασβεστιουρία

-Υπερξαλουρία

-Κυστινουρία

-Διαταραχές στο μεταβολισμό των πουρίνων

 

 

Γενικά, ανάλογα με την εντόπιση του λίθου, έχουμε λιθίαση των νεφρών (νεφρολιθίαση), λιθίαση των ουρητήρων (των σωλήνων που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη), λιθίαση της ουροδόχου κύστης και τέλος λιθίαση της ουρήθρας (του σωλήνα που βγάζει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω).

 

Η λιθίαση του ουροποιητικού εμφανίζεται κλινικά σαν οξύς πόνος, ο γνωστός μας κολικός, δηλαδή πόνος στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και στα έξω γεννητικά όργανα. Ο ασθενής που πονά κινείται χαρακτηριστικά συνεχώς μη μπορώντας να βρει ανακούφιση σε καμία θέση.

 

Μπορούν  να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 

• Πόνο στην πλάτη και στα πλάγια της κοιλιάς που επεκτείνεται μπροστά και χαμηλά στις βουβωνικές χώρες και τα γεννητικά όργανα και έρχεται κατά κύματα

• Ναυτία, έμετο

• Τσούξιμο στην ούρηση

• Αιματουρία

• Συχνουρία

• Πυρετό με ρίγος, αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη

 

Οι περισσότεροι λίθοι περνούν απαρατήρητοι μέχρι να προκαλέσουν έντονη συμπτωματολογία. Άλλες φορές ανακαλύπτονται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου για αιματουρία ή κάποια άλλη πάθηση.

 

Στα παιδιά τα συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στους νεφρούς είναι διαφορετικά και λιγότερο χαρακτηριστικά της πάθησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένας ακαθόριστος πόνος στην κοιλιά που μπορεί να εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό ή ακόμη να υπάρχει πόνος στην πλάτη με ναυτία και εμετούς.

 

Συχνά στα παιδιά γίνονται λάθη διάγνωσης όταν αυτά παρουσιάζουν πέτρες στους νεφρούς. Αντί να γίνεται η διάγνωση της νεφρολιθίασης, λανθασμένα θεωρείται ότι  πάσχουν από γαστρεντερίτιδα ή σκωληκοειδίτιδα. Η λανθασμένη διάγνωση οδηγεί σε λανθασμένη θεραπεία και αυτό έχει συνέπειες για το παιδί.

 

Ειδικά η νεφρολιθίαση ανάλογα με τη θέση του λίθου προκαλεί διάφορες εκδηλώσεις.

Το μέγεθος μιας πέτρας ποικίλλει. Μικρές πέτρες (3-8 χιλιοστά ) εμφανίζονται συχνά στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη

α) Λίθος κάλυκα: O καλυκικός λίθος συνήθως δεν προκαλεί καμία εκδήλωση. Mπορεί να προκαλέσει αιματουρία και να επιπλακεί με ουρολοίμωξη. Σε περίπτωση απόφραξης του κάλυκα προκαλεί υδροκαλύκωση η οποία εκδηλώνεται με ήπιο βάρος στην οσφύ. Αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί ατροφία του παρεγχύματος.

β) Λίθος νεφρικής πυέλου: Εκδηλώνεται με κωλικό του νεφρού και επώδυνη αιματουρία. Αρκετές φορές επιπλέκεται με πυελονεφρίτιδα. Σε απόφραξη υπάρχει συνεχής πόνος, λόγω της οξείας διάτασης. H εξέλιξη είναι η υδρονέφρωση και σαν τελικό αποτέλεσμα επέρχεται η απώλεια της λειτουργικότητας του οργάνου.

γ) Kοραλλιοειδής λιθίαση: H λεγόμενη κοραλλιοειδής πέτρα μπορεί να «γεμίσει» ολόκληρο το νεφρό.

 H μορφή αυτής της λιθίασης καλείται έτσι επειδή ο λίθος παίρνει τη μορφή κοραλλιού και καταλαμβάνει όλες τις νεφρικές κοιλότητες. Tις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική και πολλές φορές ανακαλύπτεται στο στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.

δ) Λίθος ουρητήρα: Είναι η πιο θορυβώδης μορφή λιθίασης. Εκδηλώνεται με κωλικό του ουρητήρα ή επώδυνη αιματουρία. Mπορεί να επιπλακεί με λοίμωξη. Σε παραμελημένες περιπτώσεις προκαλείται υδρονέφρωση.

 

Διάγνωση της Λιθίασης

 

Η διάγνωση της λιθίασης σε μεγάλο ποσοστό τίθεται από τα συμπτώματα του ασθενούς και τεκμηριώνεται από τις απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Οι συνήθεις απεικονιστικές εξετάσεις που γίνονται για τη διάγνωση της λιθίασης είναι :

 

-Απλή ακτινογραφία (Ν.Ο.Κ.): Αναδεικνύει την πλειονότητα των λίθων των νεφρών και κλασικά γίνεται σε κάθε ασθενή. Ωστόσο 2 στις 10 πέτρες δεν είναι εμφανείς στην απλή ακτινογραφία (ακτινοδιαπερατοί λίθοι) και γι’ αυτό συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις.

 

-Υπερηχογράφημα νεφρών – κύστεως: Είναι εύκολη και απλή εξέταση. Δίνει πληροφορίες για την κατάσταση των νεφρών, την παρουσία λίθων και κυρίως αν υπάρχει εμπόδιο στην ροή των ούρων (απόφραξη). Δεν απεικονίζει όμως τους μικρούς λίθους του νεφρού ή λίθους του ουρητήρα.

 

-Αξονική τομογραφία: Η απεικονιστική αυτή μέθοδος μας παρέχει μια λεπτομερή απεικόνιση του ουροποιητικού συστήματος. Ανακαλύπτει κάθε είδους λίθου, ακόμη και αυτούς που λόγω σύστασης δεν φαίνονται στην απλή ακτινογραφία.

 

-Ενδοφλέβια πυελογραφία: Αποτελεί παλιότερη μέθοδο απεικόνισης του ουροποιητικού και δε χρησιμοποιείται συχνά. Ο έλεγχος συμπληρώνεται με εξετάσεις αίματος και ούρων.

 

Διαγνωστική προσεγγιση παιδιού με νεφρολιθίαση

Βασικό πρώτο βήμα είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, το οποιο θα περιέχει λεπτομέρειες για τα προβλήματα που μπορεί να είχαν άλλα μέλη της οικογένειας με το ουροποιητικό τους σύστημα, για την περιγεννητική περίοδο του παιδιού, συνήθειες ούρησης, τυχόν χρόνια νοσήματα και λήψη φαρμάκων, συνήθειες διατροφής και πρόσληψης υγρών.

Πρέπει να δωθεί βάρος και στο ρυθμό ανάπτυξης και στις τυχόν σκελετικές ανωμαλίες και στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Συνίσταται υπερηχογράφημα, ακτινογραφία,  και πιο εξειδικευμένες απεικονιστικές μέθοδοι ανάλογα με το περιστατικό.

Συνισταται γενική και καλλιέργεια όυρων για να αποκλειστεί πιθανή λοίμωξη.

Συνίσταται και μεταβολικός έλεγχος που περιλαμβάνει εκετεταμένο βιοχημκό έλεγχο ορού, οξεοβασική ισιρροπία, μέτρηση παραθορμόνης και ασβεστίου, οξαλικών , κυστίνης, κιτρικών, ουρικου οξέος σε ούρα 24ώρου..

 

Η συντηρητική (μη  χειρουργική) αντιμετώπιση αποσκοπεί στην  πρόληψη του σχηματισμού νέων λίθων και της αύξησης του μεγέθους των λίθων που προϋπάρχουν.

 

Περιλαμβάνει

 α) γενικά μέτρα – αυξημένη πρόσληψη υγρών >2lt, ρύθμιση του pH των ούρων με χορήγηση κιτρικών ή διττανθρακικών, διαιτητικοί περιορισμοί  (ζωικό λεύκωμα, το ασβέστιο, το νάτριο, τα οξαλικά ,πουρίνες)

 β) φαρμακευτική αγωγή – ανάλογα με το είδος της λιθίασης.

 

Πρόληψη

 

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες και μέτρα που μπορούν και πρέπει να εφαρμόζονται για την πρόληψη όλων των λιθιάσεων ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

 

Το βασικότερο η λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού, που να εξασφαλίζουν αποβολή ούρων πάνω από 2 λίτρα ημερησίως.Προσπαθήστε να καταναλώνετε 2,5-3 λίτρα υγρών την ημέρα. Νερό με ανθρακικό προστατεύει μάλλον περισσότερο από το σκέτο νερό. Πολύ καλοί θεωρούνται οι χυμοί πορτοκαλιού, λεμονιού και γκρέιπφρουτ. Αποφύγετε το τσάι και την κόκα κόλα. Καφέ μπορείτε να πίνετε άφοβα μέχρι 500ml την ημέρα, πάντα όμως με άφθονη συνοδεία νερού. Εάν είναι δυνατό, προσπαθήστε να πίνετε το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείτε 300-500ml υγρών, διότι το βράδυ και κατά τον ύπνο η διαδικασία δημιουργίας λίθων από το σώμα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

 

Διατηρείστε φυσιολογικό σωματικό βάρος.Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν οξαλικό οξύ. Μερικά χαρακτηριστικά είναι τα σπαράγγια, οι φράουλες, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα και το σπανάκι.

 

Αποφύγετε την αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών (αυγά, κρέας, αλλαντικά). Κατανάλωση πρωτεϊνών πάνω από 50gr την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

 

Παρόλο που πολλές πέτρες είναι από ασβέστιο είναι λάθος να αποφεύγετε τροφές με ασβέστιο όπως γάλα ή γιαούρτι.

 

Έχει αποδειχθεί ότι εάν δεν καταναλώνετε καθόλου ασβέστιο ο κίνδυνος να εμφανιστούνε πέτρες ασβεστίου είναι ο ίδιος με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και πολύ μεγαλύτερος από μια διατροφή με ισορροπημένη πρόσληψη ασβεστίου. Να αποφεύγετε τα συμπληρώματα βιταμίνης D, διότι ενδέχεται να αυξήσουν το ποσοστό οξαλικού ασβεστίου στον οργανισμό.

 

Bότανα

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κίνας, το πράσινο τσάι βοηθά στη διάσπαση των ενώσεων του οξαλικού ασβεστίου, με αποτέλεσμα οι κρύσταλλοι που σχηματίζονται να έχουν διαφορετικό σχήμα.

 

Ως εκ τούτου, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να ενωθούν οι κρύσταλλοι σχηματίζοντας πέτρες στα νεφρά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα και τεχνικές για να εξετάσουν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στους κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. 


Το κιτρικό οξύ του χυμού του λεμονιού βοηθά στη διάλυση της πέτρας στα νεφρά και των εναποθέσεων ασβεστίου.

 

Βότανα όπως το Ευπατόριο το πορφυρό, η Υδράγγεια, ο Αφανής, η Παριετάρια, η Κολισόνια και το Αγριοκαρότο εμπίπτουν στην κατηγορία των αντιλιθικών και διουρητικών
Τα ουρικά μαλακτικά όπως τα γένια του Καλαμποκιού, η Αγριάδα και τα φύλλα Αλθαίας θα ανακουφίσουν τις βλεννογόνους μεμβράνες και θα τις προφυλάξουν από τον ερεθισμό που προκαλείται από την τριβή.


 

Αν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης ή έστω και τάση για εμφάνιση της, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντιμικροβιακά όπως ο Αρκτοοτάφι/λος, η Εχινάκια ή η Αχιλλέα

 

Ελέγξτε την παραθορμόνη σας

Εάν έχετε επανειλημμένως πέτρες ασβεστίου, ζητήστε από τον ιατρό σας να ελέγξει την λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων σας. Αυτό μπορεί να γίνει με την μέτρηση της παραθορμόνης στο αίμα. Εάν κάποια διαταραχή της λειτουργίας των παραθυρεοειδών γίνει αντιληπτή, θα πρέπει να θεραπευθεί ανάλογα.

Παρόλο που έχετε μια ισορροπημένη δίαιτα και πίνετε πολλά υγρά μπορεί να εμφανίζονται πέτρες κυστίνης. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε ειδικές εξετάσεις που αφορούν τον μεταβολισμό σας. Πάντως αυτές οι πέτρες συναντώνται σπάνια.

 

Συνεχείς Έλεγχοι

Ακόμα και εάν δεν έχετε καθόλου ενοχλήματα από τα νεφρά, καλό είναι να κάνετε έναν υπερηχοτομογραφικό έλεγχο των νεφρών σας μια φορά τον χρόνο. Εάν έχετε ενοχλήματα, ή εάν στον υπέρηχο προκύψει κάποιο ύποπτο εύρημα, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ακτινογραφία.

Εάν τελικά διαγνωστείτε με πέτρα στα νεφρά, ακόμα και εάν αρχικά δεν έχετε ενοχλήματα, επισκεφτείτε τον ουρολόγο σας όσο το δυνατόν συντομότερο.

 

Για την πρόληψη της νεφρολιθίασης ειδικά στα παιδιά, μερικά απλά μέτρα βοηθούν:

Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να πίνουν άφθονο νερό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διατηρούν μια καλή κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού τους. Η αφυδάτωση ευνοεί το σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς. Τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για αποφυγή της αφυδάτωσης των παιδιών. Οι γονείς είναι καλό να δίνουν στα παιδιά τους να πίνουν ένα ποτήρι νερό πριν κοιμηθούν τη νύχτα ως μέτρο καλής ενυδάτωσης και πρόληψης της αφυδάτωσης

Εκτός από το νερό, η λεμονάδα ή ο χυμός πορτοκαλιού βοηθούν διότι περιέχουν κιτρικά που βοηθούν στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Ωστόσο επειδή τα υγρά αυτά δυνατόν να επηρεάζουν την αδαμαντίνη των δοντιών είναι καλό τα παιδιά να εξετάζονται τακτικά από τον οδοντίατρο

Τα αναψυκτικά δεν βοηθούν τα παιδιά στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας στους νεφρούς και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Ιδιαίτερα τα αναψυκτικά σκούρου χρώματος, τύπου κόλα περιέχουν οξαλικά τα οποία ευνοούν το σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς. Σε μερικά παιδιά στα οποία η νεφρολιθίαση πυροδοτείται από τα οξαλικά, είναι προτιμότερο να μειώνεται η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε οξαλικά όπως η σοκολάτα, οι ξηροί καρποί, τα φυλλώδη λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος και το τσάι

Η αποφυγή της παχυσαρκίας είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης της νεφρολιθίασης. Όπως και στους ενήλικες έτσι και στα παιδιά η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη δημιουργία πέτρας στους νεφρούς. Τα ταχυφαγεία με τα φαγητά υπερβολικά πλούσια σε ζωικά λίπη και νάτριο όπως επίσης και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν ανάλογο περιεχόμενο πρέπει να περιορίζονται

Η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή βοηθούν στην πρόληψη της νεφρολιθίασης

 


Η νεφρολιθίαση αποτελεί μια πολυπαραγοντική διαταραχή αλλά στη σημερινή εποχή υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της λιθίασης με διάφορες μεθόδους και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Τα μέτρα και η θεραπευτική αγωγή είναι διαφορετικά για την κάθε περίπτωση και θα πρέπει να εφαρμοστούν με τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού.

 

Πηγές

http://www.healthyliving.gr/2011/12/25/%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%86%CF%81%CE%AC/

http://www.iatronet.gr/ygeia/oyrologia/article/30670/nefrolithiasi-pws-tha-empodisoyme-tis-petres-sta-nefra.html

http://se.gr/health/?p=477http://olympia.gr/2012/11/14/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%8E%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B5%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B9/

http://www.doctorshospital.gr/el/medicallibrarydiseases/nephrolithiasis

https://medlook.net/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC/2823.html

 

 

 

Διαγνωστικά εργαστήρια Meganalysis

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.