Ελαστογραφία, η «νέα δυνατότητα ψηλάφισης» που συμπληρώνει το υπερηχογράφημα.

Τι είναι η ελαστογραφία;

Η ελαστογραφία αποτελεί μία πρωτοποριακή συμπληρωματική μέθοδο του απλού υπερηχογραφήματος. Δίνει τόσο τη δυνατότητα εκτίμησης, του πόσο σκληρή ή μαλακή είναι μία περιοχή, σε σχέση με τους γύρω περιβάλλοντες ιστούς, όσο και τη δυνατότητα μελέτης των  μηχανικών χαρακτηριστικών μιας αλλοίωσης.

Η μέθοδος, ειδικότερα, καταγράφει την ελαστική παραμόρφωση μιας περιοχής, στην οποία εφαρμόζεται, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μία ελαφρά πίεση.

Η πίεση αυτή μπορεί να είναι εξωτερική ή εσωτερική, οπότε η μέθοδος αφορά την STRAIN-elastography, ή να ασκείται μέσω της διάδοσης ειδικών ακουστικών κυμάτων της κεφαλής του υπερήχου, οπότε αφορά την SHEARWAVE elastography.

Ελαστογραφία τάσης – strain elastography

Είναι πιο απλή τεχνολογικά και η πιο παλιά, αναπτύχθηκε το 1991. Ο χειριστής, χρησιμοποιώντας τον ηχοβολέα, πιέζει περιοδικά το μαστό πάνω από το σημείο που βρίσκεται το υπερηχογραφικό εύρημα και κατάλληλο λογισμικό σχηματίζει ένα χάρτη με τις μαλακές και σκληρές περιοχές του υποκείμενου ιστού.

Η τεχνολογία αυτή έχει μεγάλη ευαισθησία στην ανάδειξη κακοηθειών και στην διάγνωση των κύστεων. Μειονέκτημά της είναι ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τρόπο που πιέζει ο χειριστής κάθε φορά. Επίσης, το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ποιοτικό, δε μπορεί να γίνει μέτρηση και άρα είναι δύσκολη η παρακολούθηση πχ σε πορεία νόσου. Ακόμα, υπολείπεται σε διακριτικότητα από την ελαστογραφία εγκαρσίου κύματος στην ανάδειξη των ορίων της βλάβης και του υγιούς ιστού.

Ποία η διαγνωστική  χρησιμότητα της ελαστογραφίας;

Έχει επιβεβαιωθεί ότι οι κακοήθεις όγκοι χαρακτηρίζονται από αυξημένη σκληρότητα σε σχέση με τους περιβάλλοντες ιστούς.

Η μέθοδος λοιπόν αποκαλύπτει εάν μία αλλοίωση είναι σκληρή ή μαλακή και αυτό δίνει περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες αυτή η αλλοίωση να είναι καλοήθης η όχι.

Φυσικά η μέθοδος επηρεάζεται από τους περιορισμούς που ισχύουν γενικά στην υπερηχοτομογραφία και επίσης η αξιοπιστία εξαρτάται από το υπο μελέτη όργανο και διάφορα χαρακτηριστικά της απεικονιζόμενης περιοχής που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπιεσιμότητά της όπως οι μεγάλες επασβεστώσεις. Για να είναι αξιόπιστο ένα ελαστογράφημα πρέπει πρώτα η περιοχή να εκτιμηθεί υπερηχογραφικά με άρτια τεχνική.

Η ελαστογραφία, λοιπόν, είναι η νέα προσέγγιση στην υπερηχογραφική διερεύνηση των ογκιδίων του μαστού και του θυρεοειδούς αδένα.

Ελαστογραφία μαστού

Η ελαστογραφία μετρά πόσο σκληρός ή μαλακός είναι ο ιστός σε σύγκριση με το πέριξ λίπος.

Γίνεται κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου και είναι ανώδυνη.

Η ελαστογραφία είναι αντίστοιχο της ψηλάφησης αλλά διαφέρει στο ότι τα ευρήματα που ελέγχονται μπορεί να μην είναι ψηλαφητά όπως όταν είναι μικρά ή βαθιά στο μαστό.

Όταν η ελαστογραφία συμπληρώνει τον συνηθισμένο υπερηχογραφικό έλεγχο του μαστού:

•επιλέγονται καλύτερα τα προς βιοψία ευρήματα και μειώνονται οι μη απαραίτητες  βιοψίες πχ σε γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια

•αναδεικνύονται μικρές βλάβες όταν ο συνηθισμένος υπερηχογραφικός έλεγχος αδυνατεί, όπως στον υπερηχογραφικό εντοπισμό μικρών βλαβών που αναδείχθηκαν σε MRI μαστών.

•αναδεικνύεται η πραγματική έκταση της βλάβης, που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την εικόνα στο συνήθη υπερηχογραφικό έλεγχο.

•σχεδιάζεται  η βιοψία ώστε τα δείγματα να είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας.

 

Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς με Ελαστογραφία και Aνάλυση Αγγείωσης

Το υπερηχογράφημα γίνεται για ανίχνευση και χαρακτηρισμό εστιακών ή διάχυτων αλλοιώσεων θυρεοειδούς αδένα, συγκεκριμένα όζων και θυρεοειδίτιδας.

Η παρουσία παθολογίας του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι όζοι είναι τις περισσότερες φορές καλοήθεις, μερικές φορές όμως είναι δυνατόν να αναπαριστούν κακοήθεια με την πιο συχνή μορφή το θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Η διάκριση του καλοήθους από τον κακοήθη όγκο γίνεται με συνεκτίμηση των κλασσικών υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών του με τα δεδομένα των νεότερων υπερηχογραφικών τεχνικών (ποσοτικής ελαστογραφίας  -quantitative strain Elastography και ποσοτικοποιησης αιματικής ροής –Q analysis).

Πηγές

http://gynaikas-ygeia.gr/yperixoi-elastografia/

http://www.mastografiacenter.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D

http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/28900/nea-methodos-anixnefsis-tou-karkinou-elastografia
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=11289

ttp://www.echomed.gr/h_elast.asp

http://www.helpaprometheus.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%AE%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-fibroscan/

http://www.echodiagnosi.gr/index.php/news/82-2012-10-24-07-51-13

http://apeikonisimastou.gr/breast%20elastography.htm

http://www.iator.gr/2010/01/10/ielastografiakaitomellontonyperixon/

 Διαγνωστικά Εργαστήρια Meganalysis

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.