Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμιση…”Η οργανική φωτιά που σιγοκαίει”…

Η Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμιση (GERD, Gastro-Esophageal Reflux Disease) είναι μια ασθένεια που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε βρέφη. Είναι πιο συχνή στους ενήλικες και επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.

Στην Ευρώπη το 25-30% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ΓΟΠ και στην Ελλάδα, τέσσερις στους δέκα παρουσιάζουν ΓΟΠ, αλλά μόνο ένας στους δέκα γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή.

Η Γαστροι-οισοφαγική Παλινδρόμιση (ΓΟΠ) προκαλείται εξαιτίας της ανεπάρκειας του καρδιοοισοφαγικού σφιγκτήρα και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παλινδρομίσεις των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας βλάβες στο τοίχωμά του.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό:

-Όταν αυξάνεται η πίεση μέσα στην κοιλιά, ο σφιγκτήρας μπορεί να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και έτσι να διαφεύγουν γαστρικά περιεχόμενα προς τον κατώτερο οισοφάγο. Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε στην εγκυμοσύνη, στην παχυσαρκία και σε άλλες καταστάσεις που αυξάνουν το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο.
-Τα λιπαρά φαγητά, ο καφές, η σοκολάτα, το αλκοόλ, το κάπνισμα συσχετίζονται και μπορούν να προκαλέσουν Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμιση. Μεγάλες αμάσητες μπουκιές τροφής και πολλά υγρά μαζί με φαγητό μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση. Στο σημείο αυτο θα πρέπει να αναφέρουμε οτι τα όξινα φρούτα με αδειο στομάχι και γενικά τα βραδυνά γέυματα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.
-Ορισμένα φάρμακα (αντιχολινεργικά) μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα και να προκαλέσουν ΓΟΠ.
-Η διαφραγματοκήλη προκαλεί παλινδρόμιση. Στην ανωμαλία αυτή το στομάχι περνά διαμέσου του διαφράγματος και το άνω μέρος του, βρίσκεται πιο πάνω από το διάφραγμα μέσα στο θώρακα. Στις καταστάσεις αυτές ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν λειτουργεί κανονικά με αποτέλεσμα να υπάρχει ΓΟΠ.
-Η ύπτια θέση και οι ενδογενείς ανωμαλίες των μυών του σφιγκτήρα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμιση. 
-Το στρες επιτείνει τα συμπτώματα της ΓΟΠ, διότι ενισχύει την οξύτητα στις εκκρίσεις του στομάχου.

Συμπτώματα

-Καούρα: Kάψιμο, πόνος ή δυσφορία, που μπορεί να μετακινηθεί από το στομάχι σας προς την κοιλιά ή το στήθος σας ή ακόμα και μέχρι το λαιμό σας. 
-Παλινδρομιση: μια πικρή ή ξινή γεύση οξέος που φτάνει μέχρι το λαιμό ή το στόμα σας
Φούσκωμα
-Κόπρανα με μαύρο χρώμα
-Εμετός με αίμα
-Ρέψιμο
-Δυσφαγία: Η στένωση του οισοφάγου, η οποία δημιουργεί την αίσθηση ότι το φαγητό “κόλλησε” στο λαιμό σας
-Οδυφαγία (πόνος στην κατάποση)
-Επίμονος λόξιγγας
-Ναυτία
-Απώλεια βάρους χωρίς προφανείς λόγους
-Συριγμός, ξηρός βήχας, βραχνάδα, ή χρόνιος πονόλαιμος
-Ασθμα ή παρόμοια συμτώματα του άσθματος και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού
-Δυσανεξία σε ορισμένα φαγητά
-Παρουσία κίτρινου υγρού στο μαξιλάρι σας μετά τον ύπνο
-Τερηδόνα ή φλεγμονή της στοματική κοιλότητας ανθεκτική στην φαρμακευτική θεραπεία
-Πόνο η δυφορία στο στήθος

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν στην Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρομιση είναι η Οισοφαγίτιδα, τα έλκη στον κατώτερο οισοφάγο, η στένωση του οισοφάγου, η χρόνια αιμορραγία, η Λαριγγίτιδα και η Πνευμονία από εισρόφηση, η μεταπλασία του επιθηλίου του οισοφάγου (οισοφάγος Barrett), η Καρκινογένεση.

Διάγνωση Γαστρο-οισοφαγικής Παλινδρόμισης

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στην κλινική εξέταση.

Συμπλληρωματικές εξετάσεις:
-Αιματολογικές εξετάσεις
-H ενδοσκόπηση με οισοφαγογαστροσκόπιση επιτρέπει στον γιατρό να δει και να εξετάσει την εσωτερική κοιλότητα και το βλεννογόνο του οισοφάγου, του στομαχιού και του δωδεκαδαχτύλου. Μπορεί αν υπάρχουν αλλοιώσεις να πάρει και βιοψίες.
-Ακτινολογικός έλεγχος με γεύμα βαριου
-Μέτρηση PH οισοφάγου

Τέλος ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική και εργαστηριακή εικόνα ο ειδικός γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της νόσου συντηρητικά με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, με την χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμα και επεμβαίνοντας χειρουργικά ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού. 
Η Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην σωματική και την ψυχική υγεία μας. Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πηγές
http://www.onmed.gr/…/…/342760/gastrooisofagiki-palindromisi

http://www.iatronet.gr/…/gastrooisofagiki-palindromisi-poies -trofes-na-apofevgv.html
https://medlook.net
http://medinfo.gr/?catid=550
http://www.esophagus.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.