Λοιμώξεις

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 Η ουρολοίμωξη είναι βακτηριακή μόλυνση κάποιου οργάνου του ουροποιητικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς . Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στη μόλυνση εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών. Τα ούρα φυσιολογικά είναι στείρα μικροβίων, δηλαδή δεν περιέχουν μικροοργανισμούς. Στην περίπτωση που μικροοργανισμοί εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα τότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν (μικροβιουρία) και να προκαλέσουν λοίμωξη του ουρογεννητικού σωλήνα. Όταν κάποιος μικροβιακός παράγοντας προσβάλλει τον ουρογεννητικό σωλήνα  προκαλεί τη λοίμωξη του.

Οι ουρολοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανωτέρου και του κατωτέρου ουροποιητικού. Οι λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού  μπορεί να είναι οξεία πυελονεφρίτιδα, χρόνια πυελονεφρίτιδα, νεκρωτική θηλίτιδα ή ενδονεφρικό απόστημα. Οι λοιμώξεις του κατωτέρου ουροποιητικού μπορεί να είναι κυστίτιδα, ουρηθρικό σύνδρομο  ή σύνδρομο δυσουρίας-πυουρίας στις γυναίκες και οξεία ουρηθρίτιδα στους άνδρες. Στις λοιμώξεις του κατωτέρου ουροποιητικού ανήκει και η προστατίτιδα.

Οι λοιμώξεις αυτές  είναι συχνότερες στις γυναίκες, καθώς η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρή σε μήκος και ο κόλπος αποικίζεται από βακτήρια. Εκδηλώνονται με διάφορα κλινικά σύνδρομα από τα οποία τα πιο συνήθη είναι η ασυμπτωματική βακτηριουρία, η οξεία κυστίτιδα, το ουρηθρικό σύνδρομο ή αλλιώς δυσουρία-πυουρία. Η οξεία κυστίτιδα έχει σαφή κλινική εικόνα και είναι αποτέλεσμα επιφανειακής βακτηριακής λοιμώξης της κύστης ή και της ουρήθρας από Escherichia coli, άλλα εντεροβακτηρίδια, Staphylococcus saprophyticus ή στελέχη Enterococcus sp και πιο σπάνια, χλαμύδια ή μυκόπλασμα/ουρεάπλασμα (άτυποι μικροοργανισμοί, που μεταφέρονται με τη σεξουαλική επαφή). Υπολογίζεται πως το 40% των γυναικών, θα εκδηλώσουν έστω και μία φορά στην ζωή τους επεισόδιο οξείας κυστίτιδας. Η διάγνωση βασίζεται στη συμπτωματολογία αλλά και στη γενική εξέταση και την καλλιέργεια ούρων, όπου και επιβεβαιώνουν τον αιτιολογικό παράγοντα. Στην περίπτωση των άτυπων μικροοργανισμών, ανάλογα με τη συμπτωματολογία, συνιστάται καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος. Πολλές γυναίκες αναφέρουν πως παρουσιάζουν συμπτώματα ( συχνοουρία, δυσουρία, αίσθημα βάρους, πόνος στην κοιλιακή χώρα, αιματουρία ) μετά την σεξουαλική επαφή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να ελεγχθεί και ο σύντροφος με γενική και καλλιέργεια ούρων καθώς  και καλλιέργεια σπέρματος. Αν βρεθεί αιτιολογικός παράγοντας τότε  είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί η κατάλληλη αγωγή.

Στους άνδρες, εκδηλώνεται με συμπτώματα κυστίτιδας( όπως δυσουρία, συχνουρία) και με συμπτώματα αποφράξεως (όπως μείωση της ακτίνας των ούρων ή/και ούρηση με δύο ακτίνες, δυσκολία ενάρξεως ουρήσεως, αδυναμία κενώσεως της κύστης, νυκτουρία). Η ύπαρξη της παραπάνω συμπτωματολογίας, εάν συνοδεύεται από βακτηριουρία ή πυουρία καθώς και υπερηβικό πόνο, ή δυσκολίες- ενοχλήσεις κατά την εκσπερμάτιση ή και αιμοσπερμία, μπορεί να είναι ένδειξη προστατίτιδας. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα έχει χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Εκτός από τα συμπτώματα αποφράξεως που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να συνυπάρξει υψηλός πυρετός, ρίγος και έντονος περινεϊκός πόνος. Ο κυριότερος τρόπος διάγνωσης των ουρολοιμώξεων εργαστηριακά είναι η γενική ούρων, η Gram χρώση και η καλλιέργεια τους με σκοπό την ανάδειξη του παθογόνου μικροοργανισμού, που συμπληρώνεται από το τεστ ευαισθησίας στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα). Παράλληλα και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως η καλλιέργεια ουρηθρικού εκκρίματος με ανοσοφθορισμό για την απομόνωση άτυπων μικροοργανισμών και η καλλιέργεια προστατικού εκκρίματος μετά από μάλαξη του προστάτη, καθώς και η καλλιέργεια σπέρματος, μπορεί να χρειαστούν για την αναγνώριση και τυποποίηση του υπεύθυνου παθογόνου μικροβιακού παράγοντα.

Ο τρόπος εκδήλωσης της ουρολοίμωξης ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Στα νεογνά, μπορεί να εκδηλωθεί με ίκτερο, πυρετό, μειωμένη λήψη τροφής  και πρόσληψη βάρους, εμέτους, διάρροιες, ευερεθιστότητα ή νωθρότητα.
Στα βρέφη, μειωμένη λήψη τροφή, πυρετός, έμετοι, διάρροιες, έντονη οσμή ούρων, κοιλιακό άλγος, ευερεθιστότητα ή νωθρότητα.
Στα νήπια, έμετοι, κοιλιακό άλγος , πυρετός, , συμπτώματα από το ουροποιητικό: δυσουρία (άλγος κατά την ούρηση), έντονη οσμή ούρων, ενούρηση, συχνουρία.
Στα σχολικής ηλικίας , πυρετός, έμετοι, κοιλιακό άλγος, άλγος στην οσφύ, έντονη οσμή ούρων, συμπτώματα από το ουροποιητικό, δυσουρία (άλγος κατά την ούρηση), συχνουρία, ακράτεια, ενούρηση.

Ασθενείς με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού πρέπει να λάβουν προφυλακτική αγωγή. Χορηγούνται χημειοπροφυλακτικά αντιβιοτικά (νιτροφουραντοίνη, τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη) για κάποιο χρονικό διάστημα ή φάρμακα που ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς της ουροδόχου κύστης.  Στην εγκυμοσύνη, ενδείκνυται η θεραπεία και της ασυμπτωματικής μικροβιουρίας βασισμένη στην ευαισθησία του μικροβίου, έπειτα πάντα από συνεννόηση με τον θεράποντα γυναικολόγο. Σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις συστήνεται ενδοκολπικά οιστριόλη.
Τα αντιβιοτικά είναι η θεραπεία εκλογής για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Έχει μεγάλη σημασία να λαμβάνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους και σίγουρα δεν πρέπει να διακόπτονται, πριν από το πέρας της θεραπείας. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν αμέσως μετά την έναρξη αντιβιοτικής θεραπείας. Ωστόσο, εάν σταματήσετε νωρίς τα αντιβιοτικά, η λοίμωξη μπορεί απλά να υποχωρήσει και με την πρώτη ευκαιρία να επανεμφανιστεί. Μια πρόσθετη εξέταση ούρων μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, θα μας διαβεβαιώσει αν η λοίμωξη έχει θεραπευτεί.

 

Μικροβιολογικό Τμήμα 
Διαγνωστικών Εργαστηρίων Γαλατσίου  Meganalysis

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.