Τριχόπτωση

Φυσιολογικά, μπορούν να “πέσουν” 50-100 τρίχες την ημέρα.

Η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η πτώση και η ανάπλαση των τριχών πραγματοποιείται σε τρία στάδια: το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές.

Στο αναγενές στάδιο, η τρίχα σχηματίζεται και αναπτύσσεται. Διαρκεί 2 έως 6 χρόνια.

Στο καταγενές στάδιο, η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση της. Διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Στο τελογενές στάδιο, που διαρκεί 4-6 μήνες, η παλιά τρίχα παρακμάζει και τελικά πέφτει.

Ο κύκλος της τριχοφυΐας βραχύνεται με την ηλικία και από εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες.

Ο θυρεοειδής, οι γονάδες, τα επινεφρίδια, εμπλέκονται στην λειτουργία του τριχικού θυλάκου επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντας την δραστηριότητα του. Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τον κύκλο της τριχοφυΐας.

Η ανδρογενετική αλωπεκία, η συχνότερη μορφή αλωπεκίας, είναι μια εξελικτική διαδικασία που προσβάλλει επιλεκτικά το πρόσθιο μέρος της κεφαλής και την κορυφή. Επεκτείνεται συνήθως αργά μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση των σκληρών χρωματισμένων τριχών με λεπτές άχρωμες χνοώδεις τρίχες.

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από την επίδραση των ανδρογόνων σε ειδικά προδιατεθειμένους τριχικούς θυλάκους και ότι η εξέλιξη της καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες και από την ηλικία.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών, η αλωπεκία είναι αποτέλεσμα αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων στα πλαίσια υποκρυπτόμενης ενδοκρινοπάθειας. Συχνότερες ενδοκρινοπάθειες που συνδυάζονται με ανδρογενετική αλωπεκία είναι: οι πολυκυστικές ωοθήκες, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η υπερπρολακτιναιμία και η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων που παρατηρείται κατά την εμμηνόπαυση.

Η δημιουργία φαλάκρας, παρατηρείται στις περιοχές της κεφαλής, που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές του ενζύμου 5α-αναγωγάση και αυξημένη δραστηριότητα των κυτταροπλασματικών υποδοχέων.

Σήμερα, η φαλάκρα θεωρείται ότι ανήκει στα δευτερογενή χαρακτηριστικά που κληρονομούνται με πολυγονιδιακή κληρονομικότητα και εκφράζεται με αυξημένη διεισδυτικότητα στους άνδρες.

Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στηρίζεται στη κλινική εξέταση και στο οικογενειακό ιστορικό, στο τριχοριζόγραμμα και στον ορμονολογικό αιματολογικό έλεγχο.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μορφή τριχόπτωσης, που δεν δημιουργεί ουλές.

Εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες στρογγυλές ή ωοειδείς, αποψιλωμένες (χωρίς τρίχες) πλάκες που εντοπίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στο γένειο ή σπανιότερα στο σώμα, στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα.

Στην παθογένεια της συμβάλλουν η κληρονομικότητα, η αλλεργίες, οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι ανοσολογικές διαταραχές.

Η διάγνωση τίθεται με τη κλινική εξέταση και το ιστορικό.

Πηγές

http://www.cancer-society.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.