Προσταγλανδίνες

Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που παράγονται μέσα στο σώμα και που ελέγχουν πολλές από τις διαδικασίες μεταβολισμού, δρουν στην γειτονική περιοχή και στην συνέχεια διασπώνται και καταστρέφονται από ένζυμα.

Οι προσταγλανδίνες προκαλούν συστολή ή διαστολή στα αγγειακά κύτταρα λείων μυών και συσσωμάτωση ή διαχωρισμό των αιμοπεταλίων. Ευαισθητοποιούν τους νευρώνες του νωτιαίου μυελού στον πόνο, μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση και ρυθμίζουν τη φλεγμονή. Είναι υπεύθυνες για την ρύθμιση της κίνησης του ασβεστίου και τη ρύθμιση των ορμονών.

Επιπρόσθετα με τις προσταγλανδίνες ελέγχεται η κυτταρική ανάπτυξη, ενεργοποιείται το ρυθμιστικό κέντρο του υποθαλάμου για την πρόκληση του πυρετού και αυξάνεται το ποσοστό σπειραματικής διήθησης.

Οι προσταγλανδίνες, ακόμα, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, λόγω της καταστροφής των ενδομητρικών κυττάρων και της επακόλουθης απελευθέρωσης του περιεχομένου τους. Η απελευθέρωση προσταγλανδινών και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών στη μήτρα προκαλεί τη συστολή της μήτρας. Αυτές οι ουσίες θεωρείται ότι αποτελούν μείζονα παράγοντα πρωτογενούς δυσμηνόρροιας.

Οι συνθετικές προσταγλανδίνες χρησιμοποιούνται για να προκληθεί τοκετός (τοκετός) ή έκτρωση, για να αποφευχθεί το κλείσιμο του αρτηριακού πόρου στα νεογνά με συγκεκριμένες κυανοτυπικές καρδιακές βλάβες και για την πρόληψη και θεραπεία πεπτικών ελκών.

Επίσης, χρησιμοποιούνται ως αγγειοδιασταλτικό στο σοβαρό φαινόμενο του Raynaud ή στην ισχαιμία των άκρων και στην πνευμονική υπέρταση.

Τέλος οι προσταλαγδίνες μπορούν να αποτελέσουν συστατικό των προϊόντων ομορφιάς των βλεφαρίδων και των φρυδιών λόγω της αύξησης ανάπτυξης των τριχών.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.