Πολύποδες μήτρας

Mία στις 10 γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών, μπορεί να παρουσιάσουν πολύποδα μήτρας.

Η συχνότητα εμφάνισης στην εποχή μας αυξάνει στις μικρότερες ηλικίες.

Στατιστικά, το 99% των περιπτώσεων θα παραμείνει καλοήθεις και μόνο 1% μπορεί να υποστεί νεοπλασματική αλλαγή. Επισης, συνήθως οι γυναίκες που έχουν πολύποδες τραχήλου, έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο ενδομήτριο, σε σχέση με όσες δεν έχουν εμφανίσει πολύποδα.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από το βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από λίγα χιλιοστά, μέχρι μερικά εκατοστά. Συμφύονται με το ενδομήτριο είτε δια μέσου ενός μίσχου, είτε με μια πιο ευρεία βάση. Συνήθως βρίσκονται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, μερικές φορές όμως, οι μισχωτοί πολύποδες που μπορεί να έχουν μακρύ μίσχο, είναι πιθανό να εξέλθουν από τον τραχήλου στον κόλπο.

 

ΑΙΤΙΑ 

Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων δεν είναι ακόμα γνωστά. Μελέτες υποθέτουν ότι η δημιουργία τους μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες ή σε σηπτικές ή άσηπτες φλεγμονές.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Ακανόνιστοι καταμήνιοι κύκλοι

  • Αύξηση της ποσότητας του αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου

  • Εμφάνιση σταγονοειδούς αιμόρροιας στα μέσα της περιόδου

  • Εάν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση και παρουσιαστεί κολπική αιμόρροια

  • Επώδυνη περίοδος

  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφήλψλδκφ

  • Υπογονιμότητα (Ο πολύποδας μπορεί να εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην ενδομητρική κοιλότητα ή να βρίσκεται κοντά στα σαλπιγγικά στόμια εμποδίζοντας το σπέρμα να ταξιδέψει στο εσωτερικό της σάλπιγγας για να συναντήσει το ωάριο)

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  • Την πιο καλή εικόνα και ακριβή διάγνωση για τους πολυποδες στη μητρα, δίνει η υστεροσκόπηση. Επιπλέον, κατά την υστεροσκόπηση, μπορεί να γίνει και η αφαίρεση του πολύποδα, και η βιοψία, για να εξεταστεί αν υπάρχει κακοήθεια.

  • Ο κολπικός υπέρηχος, η διακολπική υδροϋπερηχογραφία (SIS) και o υπέρηχος Doppler μπορούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα, χωρίς να είναι 100% ακριβείς στη διάγνωση.

  • Ο πολύποδας τραχήλου μπορεί να διαγνωστεί με γυναικολογική εξέταση.

     

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του πολύποδα είναι πάντα χειρουργική και γίνεται με δυο τρόπους.

Ο ένας είναι η απόξεση του ενδομητρίου και ο άλλος είναι η επεμβατική υστεροσκόπηση.

Η  επεμβατική υστεροσκόπηση επιλέγεται τελευταία από τους περισσότερους γυναικολόγους γιατί είναι πιο ακριβής, λιγότερο τραυματική, πιο λεπτομερής και σχεδόν καθόλου αιμορραγική. Μια λεπτή συσκευή διαμέτρου 5 χιλιοστών που φέρει στη κορυφή της μια κάμερα εισέρχεται δια μέσω του αυλού του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, εντοπίζει τον πολύποδα και με τη χρήση ενός μικρού ψαλιδιού τον αφαιρεί από το τοίχωμα της μήτρας.

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.