Παγκόσµια, ο αριθµός των ενηλίκων µε πρόβληµα παχυσαρκίας ξεπερνά τα 500 εκατοµµύρια, ενώ οι υπέρβαροι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατοµµύρια. Χαρακτηριστικά, το 69% του πληθυσµού των ΗΠΑ αποτελείται από υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτοµα. Τα τελευταία δηµογραφικά στοιχεία δείχνουν µία αύξηση των παχύσαρκων, που αφορά όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως νεαρά άτοµα.
Η παχυσαρκία δημιουργείται από μια περίπλοκη αλληλεπίδραση περιβάλλοντος, γενετικής προδιάθεσης και ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η έρευνα για την ανακάλυψη νέων, αποτελεσματικότερων θεραπειών για την αντιμετώπισή της οδήγησε στη διαλεύκανση του ρόλου του λιπώδους ιστού και του γαστρεντερικού συστήματος στην παθοφυσιολογία της παχυσαρκίας.
Είναι πλέον γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ορμόνες και το γαστρεντερικό σύστημα ορμόνες και νευροπεπτίδια. Η ανακάλυψη επίσης του εντεροεγκεφαλικού άξονα και ο σημαντικός ρόλος της πλαστικότητας του υποθαλάμου στη ρύθμιση της όρεξης αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, που θα στοχεύουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ακόμα, αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει με βεβαιότητα τη σχέση παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη.
Επιπρόσθετα, η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και επάγει καταστολή της όρεξης και αύξηση της θερμιδογένεσης. Γενετικοί παράγοντες με γονιδιακές μεταλλάξεις στη λεπτίνη και στον υποδοχέα της λεπτίνης (LEP), μεταλλάξεις στον υποδοχέα της μελανοκορτίνης-4 (MC4R) και προοπιομελακορτίνης (POMC), είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση σπάνιων, αλλά σοβαρών συνδρόμων παχυσαρκίας. Οι υποδοχείς αυτοί αποτελούν σήμερα αντικείμενο έρευνας για νέες μελλοντικές θεραπείες.
Νοσήματα και παχυσαρκία
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Αρτηριακή υπέρταση και καρδιοαγγειακά προβλήµατα
- Προβλήµατα στις αρθρώσεις
- Αναπνευστικές διαταραχές
- Χολολιθίαση
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση
- Δυσλιπιδαιµία
- Υπογονιµότητα και διαταραχές της περιόδου
- Ακράτεια ούρων
- Κατάθλιψη
- Αύξηση εκδήλωσης καρκίνου
Με βάση τις νέες μελέτες, έχει εκτιμηθεί ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού από 10 γραμμάρια την ημέρα στα 6 γραμμάρια, θα μειώσει την πίεση του αίματος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μείωση κατά 16% των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 12% των θανάτων από στεφανιαία νόσο. Αυτό θα απέτρεπε περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Η μείωση του αλατιού είναι ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, ιδιαίτερα εάν έχετε ήδη υψηλή πίεση. Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών έχει δείξει ότι η πρόσληψη αλατιού είναι ο κύριος παράγοντας αυξημένης αρτηριακής πίεσης στο γενικό πληθυσμό. Οι αποδείξεις για την επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση είναι ισχυρότερες από οποιαδήποτε άλλο διατροφικό στοιχείο και τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, της παχυσαρκίας, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της έλλειψης σωματικής άσκησης.
H δίαιτα και η άσκηση αποτελούν τις παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις της παχυσαρκίας αφού σε αυτές έχουν υποβληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς συχνά περισσότερες από μία φορές. Tα αποτελέσματά τους είναι πάρα πολύ καλά, αλλά συνήθως κατά την αρχική φάση. Tα ποσοστά υποτροπής σε μακροχρόνια βάση είναι πολύ υψηλά. Έχει βρεθεί σε 5 πρόσφατες μελέτες ότι τα ποσοστά επανάκτησης του βάρους στα 2.5-3.5 έτη είναι 61% – 86%. Tα αίτια της ‘αντοχής’ του οργανισμού στη μείωση του σωματικού βάρους είναι σήμερα γνωστά. Όταν μειωθεί η πρόσληψη τροφής ενεργοποιούνται προσαρμοστικοί νευρο-ενδοκρινικοί μηχανισμοί οι οποίοι αυξάνουν την όρεξη και μειώνουν τη μεταβολική δραστηριότητα
Πηγές
https://www.eiep.gr/%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1