Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη μορφή αλωπεκίας στους άνδρες και μία από τις συχνότερες στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά.
Η κλινική εικόνα είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής χρονικής μείωσης της αναγενούς φάσης του κύκλου των τριχών που προσβάλλονται και γίνεται αντιληπτό κλινικά από τη λέπτυνση και βράχυνση αυτών των τριχών που μετατρέπονται σε χνούδι.
Υπάρχουν δύο πληθυσμοί τριχικών θυλάκων στο τριχωτό της κεφαλής, αφενός οι ευαίσθητοι σε ανδρογόνα στη μετωποβρεγματική χώρα και αφετέρου αυτοί που δεν επηρεάζονται από αυτά στην κροταφική και ινιακή χώρα.
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης ανδρογόνων ορμονών στους γενετικά ευαισθητοποιημένους τριχικούς θυλάκους του τριχωτού της κεφαλής, ενώ πιθανολογείται και η συμμετοχή της φλεγμονής στην όλη διεργασία.
Ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ανδρογόνων στους ευαίσθητους τριχικούς θυλάκους δεν είναι απολύτα γνωστός.
Για την ταξινόμηση του βαθμού και της βαρύτητας της ανδρογενετικής αλωπεκίας χρησιμοποιείται η κλίμακα Norwood – Hamilton για την ανδρική ανδρογενετική αλωπεκία και η κλίμακα Ludwig για την γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.
H διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα και τον εργαστηριακό έλεγχο των ασθενών που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Ειδικές διαγνωστικές τεχνικές αποτελούν η δοκιμασίας έλξης, η δοκιμασία τριβής, η δερματοσκόπηση, το τριχοριζόγραμμα, το φωτοτριχοριζόγραμμα, η μικροσκόπηση στελέχους τριχών και η βιοψία.
Πηγές
Gkini MA, Kouskoukis AE, Tripsianis G, Rigopoulos D, Kouskoukis K. Study of platelet – rich plasma injections in the treatment of androgenetic alopecia through an one – year period. J Cutan Aesthet Surg 2014; 7: 213 – 9.