ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19 / 2102222813 - ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15 / 2108816035

  • ΔΕΥΤ. - ΠΑΡ.: 6:45 - 21:00, ΣΑΒ.: 7:00 - 14:00

Στοματική Μυκητίαση

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πρόκειται για την πιο τυπική μορφή στοματίτιδας, γνωστή και ως στοματική καντιντίαση, αφού προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από τον μύκητα Candida Albicans.

Παρουσιάζεται συχνότερα με βάση τα βιβλιογραφικά δεδομένα σε βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά, άτομα ανοσοκατεσταλμένα, διαβητικούς, καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με AIDS, ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή κορτικοστεροειδή, καπνιστές, άτομα με διαταραχές θυροειδούς και άτομα με τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Στην περίπτωση αυτή, από τη λοίμωξη συνήθως επηρεάζονται το εσωτερικό των παρειών, τα ούλα, ο ουρανίσκος, ο λαιμός και η γλώσσα.

 

Συμπτώματα

-Ελαφρά ανυψωμένες λευκές ή λευκοκίτρινες μαλακές πλάκες που αποκολλώνται εύκολα και εμφανίζονται πρώτα στη γλώσσα και μετά απλώνονται στα ούλα, το εσωτερικό παρειών, τον ουρανίσκο, το λαιμό.

-Αίσθημα καψίματος στο στόμα ή το λαιμό ή προβλήματα γεύσης.

-Πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση.

υρετός

 

Η διάγνωση της στοματικής μυκητίασης γίνεται με την επιβεβαίωση της κλινικής εικόνας από τον ειδικό και την λήψη κατάλληλου ιστορικού.

Συνήθως ζητείται καλλιέργεια στοματικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος, η οποία θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και θα ταυτοποιήσει του μύκητα που προκαλεί τις στοματικές αλλοιώσεις.

Επιπρόσθετα, μπορεί να ζητηθούν κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις για τον αποκλεισμό ή την επιβεβαίωση των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση μυκήτων στην στοματική κοιλότητα.

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19 / 2102222813

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15 / 2108816035

Ωράριο Λειτουργίας

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 6:45 - 21:00,

ΣΑΒΒΑΤΟ: 7:00 - 14:00

ΚΥΡΙΑΚΗ: Κλειστά