ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19 / 2102222813 - ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15 / 2108816035

  • ΔΕΥΤ. - ΠΑΡ.: 6:45 - 21:00, ΣΑΒ.: 7:00 - 14:00

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Είναι ένας πολύ συχνός και στις δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες, και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένουν άγνωστα. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εκδήλωσή του. Η συντριπτική πλειονότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου αναπτύσσεται πάνω σε πολύποδες. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που προβάλλουν εντός του εντέρου.

 

Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν με την νόσο και αναφέρονται με συχνότητα στους ειδικούς γιατρούς είναι:

-Αναιμία

-Αίμα στα κόπρανα

-Αλλαγή στις κενώσεις (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη σύσταση ή το σχήμα των κοπράνων)

-Kοιλιακό άλγος

-Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει πλήρως μετά την αφόδευση

-Απώλεια βάρους

-Επίμονη κόπωση

 

Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνεται:

-Eπηρεάζοντας θετικά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες

-Kάνοντας τη διάγνωση σε πρώιμο, θεραπεύσιμο στάδιο καρκίνου, πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων ή ακόμα και στην προκαρκινική φάση των πολυπόδων που μπορούν να αφαιρεθούν και να μη δημιουργηθεί καρκίνος.

 

Ομάδα μέσου κινδύνου αποτελούν τα άτομα ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερα, χωρίς ιδιαίτερους επιβαρυντικούς παράγοντες (και χωρίς συμπτώματα) που πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου.
Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν τα άτομα, στα οποία η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία και να είναι πιο συχνή. Σε αυτήν ανήκουν:

α. άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος που πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο στα 40 ή 10 χρόνια νωρίτερα από τη διάγνωση στην οικογένεια.
β. άτομα με οικογενειακό ιστορικό οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης, τα οποία έχουν ανάγκη από γενετικό έλεγχο.
γ. άτομα με οικογενειακό ιστορικό κληρονομικού, μη πολυποδιασικού καρκίνου παχέος εντέρου, τα οποία έχουν επίσης ανάγκη από γενετικό έλεγχο.
δ. άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο (ελκώδη κολίτιδα ή Crohn κολίτιδα)

 

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου

-Η δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα
-
Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση
-
Ο ακτινολογικός έλεγχος με βαριούχο υποκλυσμό
-
Η κολονοσκόπηση

Διάφορες προληπτικές εξετάσεις βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών είναι και η εξέταση κοπράνων για γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, και ένας τύπος αξονικής τομογραφίας που λέγεται εικονική κολονοσκόπηση. Οι εξετάσεις αυτές μελετώνται και δεν προτείνονται ακόμη για προληπτικό έλεγχο.

Ο περιορισμός στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η αυξημένη πρόσληψη λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Πηγές

https://www.epege.gr/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81/



 

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19 / 2102222813

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15 / 2108816035

Ωράριο Λειτουργίας

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 6:45 - 21:00,

ΣΑΒΒΑΤΟ: 7:00 - 14:00

ΚΥΡΙΑΚΗ: Κλειστά