“Ιός της Γρίπης…”

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας  με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, ο ιός τύπου Α, ο Β και ο C. O τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Ως γνωστό η ονομασία των ιών της γρίπης  ως τύπου Α, Β ή C στηρίζεται στα αντιγονικά χαρακτηριστικά της πυρηνοπρωτείνης (RNP) και στα πρωτεινικά αντιγόνα του ιικού στρώματος (Μ1).

Οι ιοι της γρίπης Α υποδιαιρούνται περαιτέρω με βάση τα επιφανειακά αντιγόνα αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) και νευραμινιδάσης (NP). Ο ιός της γρίπης Α έχει 15 διαφορετικούς υποτύπους (ΗΑ) και 9 (NP) και ονομάζονται Η1, Η2, Ν1, Ν2 κ.λ.π.

Ο ιός της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) είναι ένας μεταλλαγμένος ιός , ο οποίος πέρασε από τους  χοίρους στον άνθρωπο. Ο Παγκόσμιος  Οργανισμός  Υγείας  από τον Ιούνιο του 2009 ανέβασε το  επίπεδο συναγερμού σε φάση 6, που σημαίνει πανδημία.

 

Συμπτώματα

-ρινόρροια

-πονόλαιμος

-βήχας,

-πυρετός.

-μυαλγίες

-κεφαλαλγία

-ρίγη, κόπωση

-σύγχυση

-διάρροια και εμετούς.

Εργαστηριακά μπορεί να εμφανιστεί λευκοκυττάρωση, σπάνια λευκοπενία, αύξηση των τρανσαμινασών.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να παρουσιάσει  και επιπλοκές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Έξαρση της υποκείμενης χρόνιας νόσου
  • Επιπλοκές που σχετίζονται με τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς, όπως ιγμορίτιδα ή μέση ωτίτιδα
  • Πνευμονικές επιπλοκές, όπως οξεία βρογχίτιδα, άσθμα, εξάρσεις χρόνιας βρογχίτιδας καθώς και δευτεροπαθή βακτηριακή πνευμονία
  • Διάφορες άλλες επιπλοκές, από την καρδιά (μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα ), από το μυικό σύστημα (μυοσίτιδα και ραβδομυόλυση), από το κεντρικό νευρικό

σύστημα (εγκεφαλοπάθεια, εγκεφαλίτιδα και σπασμοί), εμφάνιση συνδρόμου τοξικού shok.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που όταν προσβληθούν είναι δυνατόν να εμφανίσουν επιπλοκές  είναι τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ενήλικες 65 ετών και άνω, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι, πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες και έγκυες γυναίκες.

Ο εργαστηριακός έλεγχος συνίσταται στην απομόνωση του ιού από τις ρινικές εκκρίσεις και τα πτύελα, στο test «RT-PCR» , στις διάφορες τεχνικές ταχείας  ανίχνευσης του ιού  καθώς και σε τεχνικές ανοσοφθορισμού.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι  η τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος. Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Ενημερώνουμε το γιατρό και τον συμβουλευόμαστε για την αγωγή που θα ακολουθήσουμε.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης  πρέπει να ενθαρρύνεται όλο το χειμώνα.

Προστατεύουμε και προστατευόμαστε…

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.