Σκολίωση

Ως σκολίωση ορίζεται, σύμφωνα με τη Scoliosis Research Society (SRS), το μεγαλύτερο των 11 μοιρών κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων.

Εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα ή στην θωρακοοσφυική ή αμιγώς στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να οφείλεται σε συγγενή, αναπτυξιακά ή εκφυλιστικά αίτια.

Σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία ‘Ερευνας της Σκολίωσης τα είδη της, διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες, τις λειτουργικές και τις οργανικές.

Χαρακτηριστικό των λειτουργικών σκολιώσεων είναι η διατήρηση της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής των σπονδύλων και η έλλειψη στροφής. Οι καμπύλες είναι κινητές και προσωρινά διορθώσιμες από τους ίδιους τους αρρώστους ή τον γιατρό. ‘Οταν λείψει η αιτία που τις προκαλεί, η σπονδυλική στήλη αποκαθίσταται πλήρως, εφόσον δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμες αλλοιώσεις.

Τέτοιες λειτουργικές σκολιώσεις είναι:

-Η αντισταθμιστική ή λόγω κλίσης της λεκάνης που οφείλεται συνήθως σε ανισοσκελία ή πυελική ασυμμετρία και εξαφανίζεται, όταν ο άρρωστος κάθεται.

-Η ανταλγική ή «εξ ερεθισμού», όπως σε δισκοκήλη, δισκίτιδα, οστεοειδές οστέωμα της σπονδυλικής στήλης. Υποχωρεί όταν λείψει το αίτιο που την προκαλεί.

-Η στατική σκολίωση που οφείλεται σε κακή στάση και εξαλείφεται, όταν η σπονδυλική στήλη κάμπτεται προς τα εμπρός.

-Η υστερική σκολίωση

Οι οργανικές σκολιώσεις (ή πρωτοπαθείς ή επιδεινούμενες) είναι «δύσκαμπτες», δεν διορθώνονται απ’ τον ασθενή και συνοδεύονται σχεδόν πάντα από στροφή των σπονδύλων, που γίνεται κλινικά εμφανής με την ασυμμετρία των ημιθωρακίων στη θωρακική μοίρα

Στις οργανικές σκολιώσεις περιλαμβάνονται: 

-Η ιδιοπαθής σκολίωση. Είναι η συχνότερη απ’ όλες τις σκολιώσεις (80%) και η αιτιολογία της παραμένει ακόμη άγνωστη. Σήμερα όταν αναφερόμαστε στην πάθηση σκολίωση, εννοούμε την ιδιοπαθή.

-Η συγγενής σκολίωση, που οφείλεται σε ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης.

-Οι νευρομυικές ή παραλυτικές σκολιώσεις, που είναι αποτέλεσμα διαταραχής της ισορροπίας των μυών του κορμού από παράλυση που αφορά στη μία πλευρά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η σκολίωση από πολιομυελίτιδα, εγκεφαλική παράλυση και μυϊκή δυστροφία.

-Η σκολίωση από νευροϊνωμάτωση, με κλινικό γνώρισμα της πάθησης, τις καφεοειδείς κηλίδες (cafe au lait) στο δέρμα.

-Οι μεσεγχυματικές διαταραχές που συνοδεύονται συχνά από παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως κληρονομικές διαταραχές συνδετικού ιστού, (ατελής οστεογένεση, σύνδρομο Marfan, Ehlers-Danlos), βλεννοπολυσακχαριδώσεις (Hurler, Hunter, Morquio), οι οστικές δυσπλασίες και οι μεταβολικές διαταραχές (νανισμός, Paget, ραχίτις).

-Οι σκολιωτικές παραμορφώσεις μετά από κατάγματα, εγκαύματα, νεοπλάσματα, στραβισμό, συγγενή καρδιοπάθεια.

 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ηλικία εμφάνισης, η ιδιοπαθής σκολίωση χωρίζεται σε τρεις τύπους:

-Νηπιακή σκολίωση(ως 3 ετών)

-Παιδική σκολίωση (3 έως 9 ετών)

-Εφηβική σκολίωση (9 έως και 18 ετών, αποτελεί το 80%των περιπτώσεων)

 

Συμπτώματα

-Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης χωρίς πόνο

-Ο ένας ώμος βρίσκεται ψηλότερα από τον άλλο

-Προπέτεια μίας ωμοπλάτης

-Προπέτεια των πλευρών από τη μία πλευρά

-Ασυμμετρία μέσης

 

Διάγνωση

Το πιο συνηθισμένο τεστ για τη διάγνωση μικρών και χωρίς εμφανή παραμόρφωση σκολιώσεων είναι το τεστ της επίκυψης (Adam’s test) και η ακτινογραφία.

 

Πηγές

Παναγιώτης Συμεωνίδης: Επίτομη Ορθοπεδική, εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1993

Graham Appley και Louis Solomon: System of Orthopaedics and Fractures, London, New York, 1993

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.