Aντιστρεπτοκοκκική DNase

Η μέτρηση των αντισωμάτων έναντι της DNase Β χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση της οξείας ή πρόσφατης στρεπτοκοκκικής λοίμωξης.

Η δεσοξυριβονουκλεάση B (DNase B) είναι ένα αντιγόνο που παράγεται από τους στρεπτόκοκκους της ομάδας Α. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το αντιγόνο, παράγει αντισώματα κατά του αντιγόνου.

Η εξέταση αντι-δεσοξυριβονουκλεάση Β (αντι-DNase B) ανιχνεύει αυτά τα αντισώματα, η παρουσία των οποίων σημαίνει ότι ο ασθενής πάσχει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Το επίπεδο των αντι-DNase Β αυξάνεται όταν ο ασθενής αναρρώνει από τη μόλυνση.

Η αντι-DNase B θεωρείται πιο ευαίσθητη από τον έλεγχο της αντιστρεπτολυσίνης O (ASTO) ενώ όταν και οι δύο εξετάσεις διενεργούνται ταυτόχρονα, τότε μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το 95% των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων.

Η μέτρηση της αντι-DNase B είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάγνωση του ρευματικού πυρετού και της μεταστρεπτοκοκκικής σπειραματονεφρίτιδας, δύο νοσημάτων που οφείλονται σε λοιμώξεις από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

 Ο ρευματικός πυρετός  μεταδίδεται με σταγονίδια και μέσω φυσικής επαφής. Προκαλεί  ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων στον άνθρωπο προσβάλλοντας συνήθως τον φάρυγγα και τις αμυγδαλές  με συμπτώματα πυρετού , εξανθήματος, καρδίτιδας, χορείας και πολυαρθρίτιδας.

 Η νόσος προσβάλλει κατά κύριο λόγο την καρδιά αλλά και άλλα όργανα και περιοχές του ανθρωπίνου σώματος όπως τις αρθρώσεις, τους  τένοντες, τους  μύες, τις αρτηρίες, τους ορογόνιους υμένες,  τους  πνεύμονες και τον εγκέφαλο.

Η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης του αγγειώδους σπειράματος από στρεπτόκοκκο.

Η οξεία σπειραματονεφρίτιδα είναι η πιο συχνή νεφροπάθεια της παιδικής ηλικίας . Προσβάλλει συνήθως παιδιά άνω των 3 χρόνων και είναι δύο φόρες συχνότερη στα αγόρια.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις-συμπτώματα, της νόσου είναι:

-Τα οιδήματα των αστραγάλων (σφυρών) 

-Η μακροσκοπική αιματουρία 

-Η υπέρταση και η ελάττωση της διούρησης

 Επιπλοκές της νόσου είναι η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια , η καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια .

 

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.