Η Σαλμονέλλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων (εξαιρέσεις τα μη κινητά Salmonella Gallinarum και Salmonella Pullorum), που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι.
Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας.
Οι ασθένειες αυτές που ονομάζονται σαλμονέλλωση, προκαλούνται όταν το μικρόβιό διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα και προέρχονται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά
Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση.
Συμπτώματα μη τυφικής σαλμονέλλωσης
-Κοιλιακός πόνος
Συμπτώματα τυφικής σαλμονέλλωσης
Γνωστή ως τυφοειδής πυρετός θεωρείται επικίνδυνη και προκαλείται από τα βακτήρια Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, Salmonella Paratyphi B και Salmonella Paratyphi C, μπορεί να μολύνει και να αλλοιώσει διάφορα όργανα.
-Υψηλός πυρετός
-Κοιλιακός πόνος και κράμπες
-Ναυτία, εμετοί
-Πονοκέφαλος
-Πόνος στις αρθρώσεις
Ο τυφοειδής πυρετός εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 10%, έναντι 1% περίπου των υπολοίπων μορφών σαλμονέλλωσης. Υπάρχουν και ασθενείς, οι οποίοι, αν και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, εξακολουθούν να είναι φορείς του μικροβίου αυτού.
Η σαλμονέλα μπορεί να διαγνωσθεί με καλλιέργειες αίματος ή περιττωμάτων
Είναι σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες προσωπικές προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων με Σαλμονέλλα:
- Μη τρώτε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κρέας ή κοτόπουλο
- Τα κρέατα και το κοτόπουλο, πρέπει να ψήνονται καλά. Το γάλα πρέπει να παστεριώνεται πριν την κατανάλωση όπως επίσης και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Όλα τα προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση.
- Τα ωμά φαγώσιμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τα ψημένα για να μην επιμολύνονται.
- Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντοτε καλά, όπως επίσης και όλα τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία ιδιαίτερα μετά από την επαφή τους με ωμά προϊόντα.
- Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από Σαλμονέλλα δεν πρέπει να προετοιμάζουν και να μαγειρεύουν φαγητό για άλλους μέχρι που να καταστεί σαφές ότι δεν είναι πλέον φορείς του μικροβίου.
- Πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια μετά από επαφή με τα ζώα.
Πηγές
https://www.cdc.gov/salmonella/pdf/CDC-Salmonella-Factsheet.pdf
https://www.cdc.gov/salmonella/pdf/enteritidis-508c.pdf