Ωκυτοκίνη, η ορμόνη της “αγάπης”…

Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της “αγάπης”,  είναι μία νευροορμόνη που αποτελείται από 9 αμινοξέα.  

Παράγεται κυρίως στον παρακοιλιακό πυρήνα του υποθαλάμου και σε μικρότερες ποσότητες στον υπεροπτικό πυρήνα, στις γονάδες, στο φλοιό των επινεφριδίων και στο θύμο.  Μεταφέρεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης από όπου και εκκρίνεται.

Είναι γνωστή με το όνομα “ορμόνη της αγάπης”,  καθώς ελευθερώνεται, όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά, σωματικά και κοινωνικά.

Η ωκυτοκίνη βελτιώνει την επαφή των ζευγαριών και συμβάλλει στην ανάπτυξη των δεσμών στα θηλαστικά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι διευκολύνει την μεταφορά σπέρματος προς τις σάλπιγγες και παίζει ρόλο στον τοκετό, καθώς είναι η ορμόνη που προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας.  

Ακόμα, όταν το μωρό θηλάζει, η ωκυτοκίνη δίνει εντολή στο σώμα να παρέχει γάλα. Παρατηρήθηκε, μάλιστα, μέσα από έρευνες, ότι όσο πιο ανεβασμένα είναι τα επίπεδα ωκυτοκίνης της εγκύου, στο πρώτο τρίμηνο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δεθεί με το μωρό της. Επιπρόσθετα,την ίδια στιγμή, που η μητέρα φροντίζει το μωρό της, τα επίπεδα ωκυτοκίνης του μωρού επίσης αυξάνονται.

Η ωκυτοκίνη, όμως, φαίνεται να παίζει ρόλο και στην αναδόμηση των μυών. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε πειραματόζωα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Communications», διαπιστώθηκε ότι οι υποδόριες ενέσεις ωκυτοκίνης επί 9 ημέρες οδηγούσαν σε ταχύτερη επούλωση και αναγέννηση του μυϊκού ιστού σε γηραιά ποντίκια, συγκριτικά με όσα δεν λάμβαναν τη θεραπεία της ωκυτοκίνης. Παράλληλα, διερευνάται η αντιγηραντική δράση της συγκεκριμένης ορμόνης, αλλά και ο ρόλος της όσο αφορά την αναγέννηση του οστίτη ιστού. 

Η μαγική ορμόνη φαίνεται ότι συμβάλλει ακόμη και στη βελτίωση της σχέσης με το φαγητό των πασχόντων από νευρογενή ανορεξία. Σε πειράματα, παρατηρήθηκε από τους ερευνητές,  ότι οι πάσχοντες από ανορεξία που είχαν προηγουμένως λάβει μια δόση ωκυτοκίνης σε μορφή ρινικού σπρέι, έδειξαν μικρότερη αποστροφή,  όταν έβλεπαν φωτογραφίες παχουλών ανθρώπων ή τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες, συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει το σπρέι.  

Η «ορμόνη της αγάπης» διερευνάται ακόμη και σε σχέση με τη βελτίωση της λειτουργικότητας των πασχόντων από αυτισμό. Σύμφωνα με γαλλική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», παρατηρήθηκε ότι σε ασθενείς με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, στους οποίους χορηγήθηκε εισπνεόμενη ωκυτοκίνη, παρατηρήθηκε βελτίωση της βλεμματικής επαφής. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης νωρίς σε ένα παιδί που έχει διαγνωστεί με αυτισμό θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικότητάς του. 
Η «κοινωνική δράση» της ωκυτοκίνης διερευνάται και από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Emory, οι οποίοι έδειξαν ότι η πρόκληση απελευθέρωσης ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο πειραματόζωων (με ένεση μελανοκορτίνης) μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική λειτουργικότητά τους. 

Τελειώνοντας,  οι ειδικοί συμπεραίνουν πως όταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανθρώπων είναι υψηλά, η γενναιοδωρία τους απέναντι σε αγνώστους αυξάνεται κατά 80%. 

 Πηγές

http://www.vita.gr/ygeia/article/34140/wkytokinh-h-magikh-ormonh/

file:///C:/Users/ergasthrio/Downloads/%CE%A9%CE%BA%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC.pdf

http://www.mednet.gr/archives/2014-1/pdf/7.pdf

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.