Κυστίτιδα

  Κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και συγκεκριμένα η φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.

Η κυστίτιδα συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Αίτια

Βακτηριακή λοίμωξη

Η πιο κοινή αιτία της κυστίτιδας είναι η βακτηριακή λοίμωξη. Όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να ερεθίσουν τα τοιχώματα της. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα μη επαρκούς εκκένωσης της κύστης κατά την ούρηση.

Η κύστη μπορεί να μην αδειάζει πλήρως κατά την ούρηση αν:

Υπάρχει απόφραξη, σε κάποιο σημείο, στο ουροποιητικό σας σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από έναν όγκο, ή στην περίπτωση των ανδρών, από έναν διευρυμένο προστάτη.

Είστε έγκυος. Η εγκυμοσύνη ασκεί πίεση στην πυελική περιοχή και στην ουροδόχο κύστη.

ταν βακτηρίδια από τον πρωκτό μεταφέρονται στην ουρήθρα.

Στις γυναίκες, η μεταφορά βακτηρίων με τον τρόπο αυτό, μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής, στο σκούπισμα/καθαρισμό μετά από την χρήση της τουαλέτας, κατά την χρήση ταμπόν, κατά την χρήση διαφράγματος.

-Οι γυναίκες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, γιατί η εσωτερική επένδυση της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης γίνεται πιο λεπτή, λόγω της έλλειψης οιστρογόνων. Η λεπτή επένδυση είναι πιο πιθανό να μολυνθεί ή να καταστραφεί. Οι γυναίκες παράγουν επίσης λιγότερες κολπικές εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση, που σημαίνει ότι τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να πολλαπλασιάζονται.

Βλάβη ή ερεθισμός

Κυστίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από βλάβη ή ερεθισμό στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Μια βλάβη ή ερεθισμός σε αυτά τα σημεία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής, λοίμωξης νεφρών, προστατίτιδας, διαβήτη, βλάβης που προκαλείται από καθετήρα.

 

Συμπτώματα κυστίτιδας

 

  • Ίχνη αίματος στα ούρα, σκούρο χρώμα και έντονη οσμή

  • Πόνος ακριβώς επάνω από το ηβικό οστό

  • Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης

  • Πόνος στην κοιλιά

  • Αδυναμία διέλευσης μεγάλης ποσότητας ούρων από την ουρήθρα

  • Συχνουρία

  • Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες παθήσεις που ενδέχεται να έχουν τα ίδια συμπτώματα με την κυστίτιδα. Περιλαμβάνουν:

  • Ουρηθρίτιδα (φλεγμονή της ουρήθρας)

  • Ουρηθρικό σύνδρομο

  • Μολύνσεις από βακτήρια

  • Γονόρρροια

  • Χλαμύδια

 

Διάγνωση

 

-Κλινική εξέταση

-Γενική και καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα

-Υπέρηχος νεφρών, ουροδόχου κύστης και κυστεογραφία

-Ακτινογραφία

Καλό θα ήταν ο ασθενής να επισκεφθεί έναν Ουρολόγο – Ανδρολόγο ή Γυναικολόγο – Μαιευτήρα για μία καλλιέργεια κολπικού υγρού και μία γυναικολογική εξέταση, καθώς πολύ συχνά οι κυστίτιδες οφείλονται σε μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί στον κόλπο (μυκητιάσεις, κολπίτιδες) και στη συνέχεια έχουν «μεταναστεύσει» στην ουρήθρα.

Η λήψη άφθονων υγρών δεν αποτελεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης. Εάν υπάρχουν συμπτώματα χρειάζεται να επισκεφτούμε τον ιατρό το συντομότερο για να μας κατευθύνει με την καλύτερη δυνατή αγωγή.

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.