Ιλαρά

Η Ιλαρά  ή “measles”, είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό του γένους morbillivirus.

Μεταδίδεται με την αναπνοή. Το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.

Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά 9-12 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2-4 ημέρες πριν, μέχρι δύο 2-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (δηλαδή 4-9 ημέρες συνολικά).

Οι ενήλικες νοσούν σοβαρότερα από τα παιδιά.

 

Συμπτώματα

– Πυρετός

– Βήχας

– Καταρροή και επιπεφυκίτιδα

Κηλίδες Koplik ( Μπορούν να παρουσιαστούν μέσα στο στόμα  και είναι διαγνωστικές για την ιλαρά)

– Εξάνθημα, κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες  που εμφανίζεται 2-4 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και παραμένει μέχρι και οκτώ ημέρες, αλλάζοντας χρώμα από κόκκινο σε σκούρο καφέ προτού εξαφανιστεί.

 

Επιπλοκές

Οι περισσότερες επιπλοκές είναι συχνότερες σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών.

Πνευμονία

Ωτίτιδα του μέσου ωτός

Εγκεφαλίτιδα 

Έλκος του κερατοειδούς

– Διάρροια

– Ιγμορίτιδα

– Η νόσηση με την εγκυμοσύνη σχετίζεται με την αποβολή του εμβρύου, πρόωρο τοκετό, χαμηλού βάρους γέννησης νεογνό.

 

Διάγνωση

Η Διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα του ασθενούς και της συμπτωματολογίας που παρουσιάζει.

Η νόσος μπορεί να επιβεβαιώθει και εργαστηριακά με:

– Ορολογικές αιματολογικές εξετάσεις και μέτρηση με την μέθοδο της Elisa, των αντισωμάτων IgM, του ιού της Ιλαράς.

– Μοριακή ανίχνευση του γονιδίου με Real-time RT-PCR

– Mε την απομόνωση του ιού (κυταροκαλλιέργεια)

– PCR για προσδιορισμό αλληλουχίας του 450 καρβοξυ-τελικού άκρου της νουκλεοπρωτείνης Ν και γενετική αλληλούχηση.

 

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά. Οι περισσότεροι ασθενείς με ελαφράς μορφής ιλαρά θα αναρρώσουν με ανάπαυση και υποστηρικτική αγωγή που θα «αντιμετωπίσει» τα συμπτώματα.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιλαρά είναι μια από τις κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Στατιστικά, από το 1987 ως το  2000, το ποσοστό θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τρεις θάνατοι που οφείλονται σε ιλαρά ανά 1000 περιπτώσεις, δηλαδή 0,3%.  Σε υπανάπτυκτες χώρες με υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και κακή υγειονομική περίθαλψη, τα ποσοστά θνησιμότητας ανέρχονται στο 28%.  Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς θνησιμότητας είναι περίπου 30%.

Παγκοσμίως, γίνονται προσπάθειες για να μειωθεί το ποσοστό θνησιμότητας μέσω της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην οποία συμμετέχουν: ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τα Ηνωμένα Έθνη, η UNICEF και ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO).

Σήμερα είναι γνωστό,  ότι τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται δραματικά στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν και τονίζουν πως  ο  εμβολιασμός  συμβάλλει  στην  μείωση  των κρουσμάτων  ιλαράς,  όπως  συμβαίνει  με  όλα  τα  νοσήματα  που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Η διαδεδομένη χρήση του εμβολίου της ιλαράς έχει οδηγήσει σε μείωση μεγαλύτερη του 99% των νέων κρουσμάτων, σε σχέση με την προ εμβολίου εποχή.

Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά  σε περιοχές  με  χαμηλό  ποσοστό  εμβολιαστικής  κάλυψης.

Κατά την περίοδο 2016-2017, έχουν αναφερθεί περισσότερες από 14.000 περιπτώσεις και 41 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη.

 Στην Ελλάδα έως τις 3/9/2017, έχουν κοινοποιηθεί 100 κρούσματα ιλαράς. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά καθώς και για άτομα με ελληνική ιθαγένεια ηλικίας 25-44 ετών από τον γενικό πληθυσμό.
 
Το εμβόλιο MMR χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ιλαράς και ακόμα 2  ιογενών  νοσημάτων,  της  ερυθράς  και  της  παρωτίτιδας και αποτελείται από ζώντες εξασθενημένους ιούς. Αυτό σημαίνει πως μετά τον εμβολιασμό, ο ιός αναπαράγεται και προκαλεί ακίνδυνη λοίμωξη, η οποία χαρακτηρίζεται από ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου ενεργοποιείται με σκοπό να καταπολεμήσει  αυτήν  τη  λοίμωξη,  με  αποτέλεσμα  να  αναπτύσσεται
ισόβια ανοσία.

Το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται υποδόρια σε δυο δόσεις σε  ηλικία  12-15  μηνών  και  4-6  ετών.

Σε  περιοχές  όπου  υπάρχουν κρούσματα ο εμβολιασμός του παιδικού πληθυσμού πρέπει να γίνεται σε ηλικία 12 μηνών.

Επίσης σε περίπτωση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ο εμβολιασμός  μπορεί  να  αρχίσει  και  σε  μικρότερη  ηλικία,  αλλά  τότε χρειάζεται επανεμβολιασμός με το MMR στην ηλικία των 15 μηνών.
 
Ποσοστό άνω του 95% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση του MMR
θα αναπτύξουν ανοσία και για τα 3 ιογενή νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα).

Ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση του MMR θα προσδώσει ανοσία σε όσα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν στην 1η δόση.

 

Τελειώνοντας, θα αναφέρουμε με την σειρά μας,  την έκφραση,  που χρησιμοποιούν οι ειδικοί…”Η πρόληψη σώζει  ζωές και στην περίπτωση του ιού της Ιλάρας”.

Αυτή η έκφραση δεν είναι μόνο «πολυφορεμένη», είναι και επιστημονικά διαπιστωμένη. Ο εμβολιασμός, πραγματικά, έχει σώσει ζωές.

 
Πηγές

Broy et al (2009). «A RE-emerging Infection?». Southern Medical Journal102 (3): 299–300.

Merriam-webster:Rubeola. Retrieved 2009-09-20.

O’Connor JA, Cone TE (January 1972). «Measles, morbilli, rubeola, rubella»Pediatrics 49 (1): 150–1.

NHS UK: Symptoms of measles. Last reviewed: 26/01/2010

Perry, Robert T.; Halsey, Neal A. (May 1, 2004). «The Clinical Significance of Measles: A Review»The Journal of Infectious Diseases 189 (S1): S4–16. doi:10.1086/377712

Sension, MG; Quinn, TC; Markowitz, LE; Linnan, MJ; Jones, TS; Francis, HL; Nzilambi, N; Duma, MN και άλλοι. (1988). «Measles in hospitalized African children with human immunodeficiency virus». American journal of diseases of children (1960) 142 (12): 1271–2.

Helfand RF, Witte D, Fowlkes A και άλλοι. (2008). «Evaluation of the immune response to a 2-dose measles vaccination schedule administered at 6 and 9 months of age to HIV-infected and HIV-uninfected children in Malawi». J Infect Dis 198 (10): 1457–65. doi:10.1086/592756

http://www.keelpno.gr/el-gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B7/measles_highlight2017.aspx

https://ecdc.europa.eu/en/measles

http://www.protothema.gr/ugeia/article/712942/ti-prepei-na-gnorizete-gia-tin-ilara-kai-ton-proliptiko-emvoliasmo-/

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.